Οι αλλαγές στην Παιδεία

Petite Perle 300×250

*Του Μανώλη Μετζάκη

Παρουσιάστηκε από την Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως το νέο νομοσχέδιο που σκοπό έχει την αναβάθμιση του σχολείου, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Γνώμονας του νομοσχεδίου αυτού είναι να φέρει τον μαθητή ξανά εκεί που πρέπει να βρίσκεται και να του δώσει την θέση που του αξίζει!

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχω αναφέρει και σε προγενέστερο άρθρο, ο μαθητής δεν είχε κανένα κίνητρο να διαβάσει και να ασχοληθεί με το σχολείο και τα μαθήματα του, αλλά υπήρχε εκεί σαν φυσική παρουσία για την αποφυγή λήψης απουσιών που μπορεί να του κόστιζαν αργότερα την χρονιά! 

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να τον ενεργοποιήσει, να τον εντάξει ξανά στην διαδικασία της μάθησης και στο τέλος να τον βγάλει από το σχολείο με ένα υψηλό και ποικίλο επίπεδο γνώσεων.

Οι αλλαγές ξεκινάνε από το νηπιαγωγείο όπου εντάσσονται τα αγγλικά μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και η γυμναστική.

Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο θα υπάρχουν εργαστήρια δεξιοτήτων  σε 4 θεματικές ενότητες. Αυτές θα είναι οι: Ευ  ζην,  Περιβάλλον,  Κοινωνική  Ενσυναίσθηση  και  Ευθύνη,  Δημιουργική  Σκέψη  και  Πρωτοβουλία, με επιμέρους θεματικές, ανάλογα με την ηλικία, να είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η πρόληψη από εξαρτήσεις, ο αλληλοσεβασμός, η διαφορετικότητα, οι νέες τεχνολογίες και πολλές άλλες.

Αυξάνονται επίσης οι ώρες των αγγλικών, της πληροφορικής και της γυμναστικής.

Το γυμνάσιο θα έχει 7 εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε τάξη, οι μετεξεταστέοι θα δίνουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο για να έχουν πραγματικό χρόνο να προετοιμαστούν και η βάση προαγωγής θα είναι το 10 και όχι το 9,5 που ήταν μέχρι τώρα. Επίσης θα προάγεται και ο μαθητής που έχει μέχρι 4 μαθήματα κάτω από την βάση αλλά ο μέσος όρος του θα είναι πάνω από 13.

Οι περισσότερες αλλαγές, όπως θα περίμενε κάποιος έρχονται στο λύκειο!

Αυξάνονται τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές σε 8 για την Α' λυκείου, 7 για την Β' και 5 για την Γ'.

Θεσμοθετείται ξανά η τράπεζα θεμάτων με αρχή το σχολικό έτος 2020-2021 με εφαρμογή στην Α' λυκείου. Οι εξετάσεις θα γίνονται με θέματα από την τράπεζα θεμάτων. Σημαντική προσθήκη γιατί όπως έδειξε στο παρελθόν όταν είχε ξανά εφαρμοστεί οι μαθητές έδιναν την πρέπουσα σημασία σε κάθε μάθημα με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη και σε υψηλό βαθμό γενική παιδεία του μαθητή. Ενισχύεται σημαντικά η πληροφορική, οι ξένες γλώσσες, η γυμναστική και τα αρχαία. Δίνεται μεγάλη σημασία στην ερευνητική εργασία η οποία θα έχει ποσοστό στον βαθμό του Β' τετραμήνου 50%!

Και στο λύκειο οι επαναληπτικές εξετάσεις μεταφέρονται τον Σεπτέμβριο και αυτό μόνο για τις τάξεις Α και Β.

Ο μέσος όρος προαγωγής ή απόλυσης γίνεται 10 από 9,5 που ήταν μέχρι φέτος και οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται 3 από 4. Παραμένουν όπως είναι οι ομάδες των ανθρωπιστικών σπουδών και των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής και συγχωνεύονται σε μία η ομάδα των θετικών σπουδών και αυτή των σπουδών υγείας.

Επαναφέρεται, πολύ σωστά κατά την γνώμη μου, ο συντελεστής βαρύτητας για τα κύρια μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού έτσι ώστε να υπάρχει άμεση σχέση του κάθε μαθήματος με το αντικείμενο του πανεπιστημίου που επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής.

Καταργείται το μάθημα της κοινωνιολογίας και επανέρχεται αυτό των λατινικών (από την σχολική χρονιά 2021-2022).

Μία άλλη σημαντική καινοτομία που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου είναι η ενίσχυση της Γενικής Παιδείας με τα λεγόμενα "κόντρα μαθήματα".

Τι είναι όμως αυτά τα" κόντρα μαθήματα"; Η θεωρητική κατεύθυνση θα κάνει μαθηματικά και οι άλλες 2 κατευθύνσεις θα κάνουν Ιστορία. Και γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Ένα παράδειγμα είναι το εξής: Από όταν μπήκαν τα μαθηματικά στην θεωρητική κατεύθυνση και βγήκαν οι πρώτοι δάσκαλοι ( από τους οποίους το 95% προέρχονταν από την θεωρητική κατεύθυνση) το επίπεδο των μαθητών που ερχόταν στο γυμνάσιο στο μάθημα των μαθηματικών δεν είχε καμία σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών. Ήταν πολύ υψηλότερο και αυτό γιατί οι δάσκαλοι τους ήξεραν καλά μαθηματικά. Καλά μαθηματικά όμως σημαίνει και άλλα πράγματα όπως ορθή και ολοκληρωμένη σκέψη, κριτική ικανότητα και άλλα που δημιουργούν ένα σαφώς καλύτερο επίπεδο στον μαθητή!

Μία ακόμα πολύ σημαντική αλλαγή είναι αυτή των μεταγραφών. Θεσπίζεται βάση μεταγραφής η οποία θα είναι 2750 μόρια κάτω από την βάση εισαγωγής που έχει η σχολή στην οποία ζητάει ο φοιτητής να μεταγραφεί. Για να γίνει πιο κατανοητό παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα. Αν ένας φοιτητής εισαχθεί σε μία σχολή και θέλει να πάρει μεταγραφεί σε κάποια άλλη ομότιτλη σχολή που βρίσκεται σε άλλη πόλη από αυτή που εισήχθηκε θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα μόρια της σχολής που θέλει να πάρει μεταγραφή – 2750 μόρια για να μπορεί να κάνει αίτηση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πάρει και την μεταγραφή.

Θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα κάνουν αίτηση μεταγραφής για το συγκεκριμένο τμήμα. Όσο πιο κοντά δηλαδή θα βρίσκεται κανείς στην βάση του τμήματος που θέλει να πάει τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχει να πάρει την μεταγραφή. Εισάγεται  η  καινοτομία  του  Β'  κύκλου  μετεγγραφών  η οποία δίνει περιορισμένη  δυνατότητα  μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.  Παραμένουν τα κοινωνικά κριτήρια για τις μεταγραφές αλλά για τα οικονομικά κριτήρια θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών.

Με αυτές να είναι οι κυριότερες αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας αναμένουμε με την εφαρμογή τους να δούμε ξανά τους μαθητές εκεί που τους αξίζει να βρίσκονται!

*Καθηγητής Μαθηματικών

Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ