Οι επιχειρήσεις στο επίκεντρο στο πακέτο στήριξης Μαΐου – Αγωνία για νέα χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Petite Perle 300×250

Η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση των μέτρων που ήδη τρέχουν όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή η οποία προσέλκυσε 138.000 επιχειρήσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη των τόκων δανείων και για την παροχή εγγυήσεων για νέα χρηματοδότηση είναι ένα μέρος των κινήσεων που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε να "μεταφερθεί" από το στάδιο της γενικής κρατικής επιδότησης του ιδιωτικού τομέα, στο στάδιο Β: δηλαδή σε αυτό της σταδιακής επαναφοράς από το lockdown που αρχίζει το Μάιο, ανάλογα Βέβαια και με την πορεία των υγειονομικών συνθηκών.

Την πολιτική της κυβέρνησης περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας σαφές ότι η χρηματοδότηση που έχει αποφασιστεί σήμερα σε επίπεδο ΕΕ δεν επαρκεί για να καλύψει όλο το φάσμα των προσπαθειών που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη. Όχι μόνο της Ελληνικής αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κάλεσε σε μία γενναία απόφαση στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής με επίκεντρο μία κοινή έκδοση χρέους ως το βέλτιστο τρόπο εύρεσης νέου χρήματος. Χωρίς πληθωριστικές πιέσεις και ασύμμετρες επιπτώσεις στα κράτη – μέλη.

Σε ελληνικό επίπεδο εξήγησε ότι από τον επόμενο μήνα οι επιχειρήσεις θα στηρίζονται ούτως ώστε να επανεκκινήσουν τη δράση τους. Έχοντας όμως ως υποχρέωση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Οι εν λόγω θέσεις εργασίας ούτως ή άλλως θα χρηματοδοτούνται σε ένα βαθμό μέσα από την απόφαση της ΕΕ. να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα SURE για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους (οι λεπτομέρειες του σχήματος αναμένονται την άλλη εβδομάδα).

Επιπλέον το ΥΠΟΙΚ έχει προαναγγείλει ένα ακόμη γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, πιθανότατα μέσα στο Μάιο, ο οποίος θα δίνει έμφαση και σε εποχικές επιχειρήσεις. Προς το παρόν εκκρεμεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εγκριθεί η επιδότηση (εν μέρει μη επιστρεπτέα) των αιτήσεων που έγιναν τον Απρίλιο και θα διατεθούν μέσω της ΑΑΔΕ στους δικαιούχους επιχειρηματίες έως τις πρώτες ημέρες του Μαϊου.

Επίσης,  έχουν προαναγγείλει οκτώ κλαδικά σχέδια για τη στήριξη εταιρειών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Είναι ο τουρισμός (εποχικός και 12 μηνών), η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η ναυτιλία και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Βεβαίως είχε προαναγγελθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και η παράταση της επιδοματικής πολιτικής των 800 ευρώ τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, προσαρμοσμένη στις υγειονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι το συνολικό ταμειακό κόστος έχει προβλεφθεί ότι θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Επιπλέον παράγοντας που  δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει  είναι το "τι θα συμβεί στον τουρισμό και τι απαιτήσεις θα έχει αυτό, ταμειακές και δημοσιονομικές. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα από τα καινούργια εργαλεία που δημιουργούνται στην Ευρώπη για χρήση από τα κράτη-μέλη και πόσο ευέλικτα θα αποδειχθούν στην πράξη" είπε.

Η θέση της Ελλάδας στην Σύνοδο

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως "απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις", λύσεις τολμηρές, "λύσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης". Πρότεινε την ενίσχυση του επόμενου πολυετούς πλαισίου 2021 – 2027, αλλά και για τη χρηματοδότηση ενός recovery fund "κυρίως μέσα από την έκδοση ομολόγων ή και άλλων καινοτόμων εργαλείων". 

Ευχήθηκε να υπάρξει αύριο μία απόφαση για χρηματοδότηση από κοινό δανεισμό κατά κύριο λόγο γιατί έτσι θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα μπορεί να εδράζει την αποπληρωμή του χρέους σε πόρους των επόμενων δημοσιονομικών περιόδων και αφετέρου θα δύναται να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και των οικονομικών. Εξήγησε πως τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές διαβουλεύσεις είναι πυκνές ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ