"Διάλογος" Τσίπρα – Γεννηματά για την κεντροαριστερά…

Petite Perle 300×250

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία και την "επόμενη μέρα" αποτέλεσαν αφορμή για τον Αλέξης Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να μιλήσουν και για το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα μας και στην Ε.Ε.

Ίσως οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, αν και είναι πρόωρη μια τέτοια προσέγγιση, να έθεσαν τις βάσεις ενός άτυπου ακόμη διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων που τους χωρίζουν πολλά, αλλά μπορεί να τους "ενώσει" πολιτικά και εκλογικά, η ανάγκη αντιμετώπισης της επερχόμενης οικονομικής πανδημίας και ο νεοφιλελεύθερος κίνδυνος που λέγεται ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας" τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε "Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας".

Πιο αναλυτική στην ανάλυση της η κ. Γεννηματά ανέφερε την ανάγκη για "αλλαγή πορείας" στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, λέγοντας μάλιστα "Με αυτή την Ευρώπη δεν πάμε μπροστά. Κρίνεται πια το μέλλον της Ένωσης. Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρις ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια. Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια".

Με αφορμή την κρίση επισήμανε "Για τους συντηρητικούς , η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς. Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό. Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις"

Κατέληξε αναφερόμενη στο ρόλο του κράτους, λέγοντας "όλοι πια αναγνωρίζουν τη σημασία του να προστατεύσει τον πολίτη από τους κινδύνους, να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία" και πρόσθεσε "Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα "θέλω" της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον.

Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ