K. Χατζηδάκης: Εμπαθής και χωρίς επιχειρήματα η κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία Ενημέρωση:

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο  εν πολλοίς έρχεται να εκπληρώσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., προχωρεί σε μία σειρά από ξεκάθαρες μεταρρυθμίσεις, ανάφερε μιλώντας στη βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ στην ολομέλεια ο ΥΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης. Υποστήριξε ότι είναι «ουσιαστικά ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης».  Ανάφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση ασκεί κριτική με απίστευτη εμπάθεια και χωρίς ουσιαστικό αντίλογο.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις πρόνοιες του ν/σ ανάφερε:

Αδειοδοτήσεις.

«Επιταχύνουμε. Κατεβαίνουμε από τα 6-8 χρόνια που είμαστε σε πολλές περιπτώσεις αυτή την ώρα, στις 150 ημέρες. Νομίζω πως είναι θετικό. Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα του «ου μπλέξεις», η χώρα που διώχνει επενδυτές, πολύ περισσότερο που είχαμε τη δεκαετή κρίση και τώρα έχουμε τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού».

«Κάνουμε μία σειρά από παρεμβάσεις, βάζουμε και ιδιώτες αξιολογητές που θα διεκπεραιώνουν τον φάκελο, οι οποίοι δεν θα υπογράφουν οι ίδιοι και δεν θα τους επιλέγει ο επενδυτής, θα επιλέγονται με κλήρωση. Και βάζουμε πιο σύντομες προθεσμίες, λέγοντας στο τέλος στις δημόσιες υπηρεσίες να μας απαντήσουν σε μία προθεσμία, θετικά ή αρνητικά. Το είπα και στην Επιτροπή. Αν θέλουν να πουν «όχι», ας πουν «όχι». Είναι δικαίωμά τους.

Και την περίπτωση των αρχαιολογικών και δασικών υπηρεσιών, αυτό στην Ελλάδα ήταν και θα εξακολουθήσει να παραμένει αυξημένης βαρύτητας. Δεν μπορεί μία δημόσια υπηρεσία να κρατά έναν επενδυτή 8 χρόνια!» συμπλήρωσε και ανάφερε επίσης σειρά ευρωπαϊκών παραδειγμάτων.

Στις προστατευόμενες περιοχές και στο νέο οργανισμό που κάνουμε στον ΟΦΥΠΕΚΑ, κατηγορούμαστε πάλι ότι εδώ κάνουμε εγκλήματα.  Καταρχήν κάναμε μία διαβούλευση από τον Οκτώβρη και λάβαμε υπόψη τα συμπεράσματα της διαβούλευσης. Ξεκινήσαμε για να δώσουμε ένα πολύ πιο αυξημένο ρόλο στις Περιφέρειες και μετά από την διαβούλευση που κάναμε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ενδιαφερόμενους φέρνουμε αυτό το μοντέλο. Το οποίο είναι ένα μοντέλο που υπάρχει στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, δηλαδή σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ που έχουν το ίδιο μέγεθος με την Ελλάδα.

Δασικά:
 

Αντιμετωπίζουμε το θέμα, ελπίζουμε ότι μέσα δε δυο χρόνια θα αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε άλλο ένα θέμα, ότι λόγω ιδεοληψιών είχατε βαφτίσει ως δάση χωράφια  που είχαν εδώ και δεκάδες χρόνια –και έχουν και τώρα- ρύζια, στάρια, βαμβάκια και άλλες αγροτικές καλλιέργειες. Υπάρχουν και τώρα άνθρωποι που  έχουν χαρτιά από την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (της πρώτης οκταετίας) κ.λπ

Απορρίμματα:

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των σταθμών μεταφόρτωσης για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα σε δεκάδες δήμους  και υπάρχουν και άλλοι δήμοι στην «ουρά» για τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε το θέμα στο επόμενο νομοσχέδιο.

Περιοχές Natura:

Ο Υπουργός επικαλέστηκε τόσο την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και τις αποφάσεις του ΣτΕ για την ύπαρξη δραστηριότητας εντός πλαισίου σε περιοχές Natura.

«Αυτό το νομοσχέδιο που είναι λοιπόν τόσο καταστροφικό για το περιβάλλον περιλαμβάνει όλες αυτές του ευρωπαϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις. Περιλαμβάνει μια σειρά και από άλλες ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές συνδέσεις για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα σε πολλούς δήμους στη χώρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, έχει ρυθμίσεις για να σταματήσουν τα κόλπα με τις πλαστικές σακούλες και μπαίνει ενιαίο τέλος με τις πλαστικές σακούλες – κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο, έχει ρυθμίσεις για τη σύννομη διάθεση των μπάζων, δεν θα βγάζεις οικοδομική άδεια αν δεν έχεις συμβληθεί με σύστημα ΑΕΚΚ, όπου υπάρχουν αυτά τα συστήματα, προκειμένου να μην ρυπαίνονται οι ακτές, τα δάση κλπ.

Και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική της κυβέρνησης αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την απολιγνιτοποίηση, για την Ακρόπολη όπου θα ρυθμίσουμε το θέμα με τα ύψη μέσω του ΣτΕ, όπως ζητούσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, για την ενεργειακή εξοικονόμηση που στο ΕΣΕΚ έχουμε μια πολύ φιλόδοξη προσέγγιση.

Για την ηλεκτροκίνηση που σύντομα θα καταθέσουμε φιλοπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, για τον Κυπαρισσιακό που την περασμένη εβδομάδα πήγαν επιθεωρητές και είδαν ότι υπάρχουν μια σειρά από παρανομίες, στις οποίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα μείνει αδιάφορο, για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που είναι μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία που ετοιμάζουμε, έτσι ώστε πραγματικά να στηρίξουμε τα δάση, τα πραγματικά δάση και όχι τα κατά φαντασίαν με τα ρύζια και με τα στάρια που προσπαθούσατε εσείς να στηρίξετε» κατέληξε ο κ Χατζηδάκης.

naftemporiki.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...