Καμπανάκι κινδύνου για το αδιάθετο κρασί-Η λύση που προτείνουν Ένωση Ηρακλείου-Οξοποιοί

Petite Perle 300×250

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Ένωση Ηρακλείου για τις τεράστιες αδιάθετες ποσότητες κρασιού που παραμένουν στις δεξαμενές της αλλά και στις δεξαμενές ιδιωτών οινοποιών καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, εφόσον δεν μπορούν από τουριστικές επιχειρήσεις και εστίαση να απορροφηθούν, να μείνουν απούλητες κι έτσι το καλοκαίρι που μας έρχεται να μην είναι σε θέση να αγοράσουν οινοστάφυλλα για να παράξουν νέο κρασί.

Αντιλαμβανόμενη έγκαιρα αυτούς τους κινδύνους η Ένωση Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Οξοποιών Ελλάδος, έχουν αποστείλει από τις 24 Μαρτίου δύο επιστολές στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη προτείνοντας του μια ουσιαστική και υλοποιήσιμη λύση, χωρίς δυστυχώς να έχουν λάβει οι δύο φορείς μέχρι σήμερα απάντηση.

Όπως ανέφερε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνας Χιλετζάκης σήμερα το 97% περίπου της ποσότητας κρασιού έχει παγώσει χωρίς να γίνεται γι αυτό καμιά εμπορική πράξη ενώ μόνο το 3% κινείται με ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο κρασί παρήγαγαν πέρυσι οργανώσεις και ιδιώτες οινοποιοί είναι απούλητο και δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να καταλάβει πως με αυτά τα δεδομένα η νέα συγκομιδή σταφυλιών που θα κατέληγε στην παραγωγή κρασιού θα μείνει αδιάθετη. Μετά την πανωλεθρία του ελαιολάδου με το δάκο αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή στους αμπελουργούς του τόπου μας και όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ Χιλετζάκη είναι ευκαιρία τώρα που οι πωλήσεις ξυδιού έχουν εκτοξευθεί, λόγω των αντισηπτικών-απολυμαντικών του ιδιοτήτων που οδηγεί τις Ελληνίδες νοικοκυρές σε μαζική  προμήθεια του, να καταλήξουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετου κρασιού στην παραγωγή ξυδιού.

Ως γνωστόν από παλιά οι Ελληνίδες έκαναν χρήση ξυδιού στο πλύσιμο λαχανικών, στο σφουγγάρισμα, στην γενικότερη καθαριότητα του σπιτιού τους. Τώρα με τον κορωνοϊό η χρήση του πολλαπλασιάστηκε και η ζήτηση του ξυδιού έφθασε στα ύψη.

Σε αυτή την αρνητική φάση για το κρασί αλλά θετική για το ξύδι η Ένωση Ηρακλείου με την Ομοσποδία Οξοποιών προτείνουν το εξής: Να καλύψουν οι οξοποιοί το 62,5% του κόστους του κρασιού ενώ το υπόλοιπο 37,5% να επιδοτηθεί από το κράτος κι έτσι να φύγει από τις δεξαμενές μια μεγάλη ποσότητα κρασιού που αλλιώς δεν έχει τύχη στην αγορά. Αυτό το κρασί θα γίνει ξύδι και θα πουληθεί με ευκολία αδειάζοντας τις δεξαμενές των οινοποιών και δίνοντας προοπτικές στη νέα παραγωγή κρασιού.

Το κόστος παραγωγής κρασιού για εμάς, (αγορά πρώτης ύλης και επεξεργασία) ,αναφέρει ο κ Χιλετζάκης, ανέρχεται σε σχεδόν 45 λεπτά το λίτρο, αν από το ποσό αυτό πληρωθούμε το 62,5% από τους οξοποιούς και το υπόλοιπο καλυφθεί από το κράτος τότε το πρόβλημα σε ένα μεγάλο ποσοστό λύνεται.

Στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν διαθέσιμοι για παραγωγή ξυδιού τουλάχιστον 10.000 τόνοι κρασιού , εκ των οποίων οι 3.000 αφορούν στην Ένωση και οι υπόλοιποι ιδιώτες οινοποιούς. Μάλιστα επαφή με μεγάλους «παίκτες» ,δηλαδή ιδιώτες οινοποιούς του Ηρακλείου, έχει γίνει και δηλώνουν κι εκείνοι θετικοί σε αυτή την προοπτική. Απομένει ο κ Βορίδης να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος που θα προκύψει αν άμεσα δεν σκύψει πάνω στο θέμα και δεν αποδεχθεί αυτή την πρόταση

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ