Ανοίγουν τα θερινά σινεμά – Τι ισχύει με συναυλίες, παραστάσεις και επίδομα 800€

Petite Perle 300×250

Ολες οι αποφάσεις για τον Πολιτισμό που ανακοινώθηκαν από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing. «Από την αρχή η κυβέρνηση και το υπ. Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και στον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση. Ωστόσο έχει τις ιδιαιτερότητές του», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

«Έχουμε αποφασίσει δομικές αλλαγές για την ενίσχυση του κλάδου και την προστασία των εργαζόμενων. Αυτές οφείλουμε να τις κάνουμε. Ο στόχος μας ήταν και είναι διπλός από την αρχή. Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020» πρόσθεσε. «Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Επιπλέον προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα

«Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών. Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ