Καταδίκη και αποτροπιασμός με την «επικήρυξη» δημοσιογράφων με αφίσες

Petite Perle 300×250

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιχείρηση φίμωσης και τρομοκρατίας, έχουν ήδη καταθέσει μήνυση, ενώ ζητούν από τον δήμαρχο Πειραιά να πράξει τα δέοντα για να κατέβουν οι αφίσες

Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια αγνώστων (;) που γέμισαν τους δρόμους του Πειραιά τα ξημερώματα της Τετάρτης (7/5) με αφίσες στοχοποιώντας και «επικηρύσσοντας» τέσσερις δημοσιογράφους και τον νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τρεις συνεργάτες του OPEN, τον Κυριάκο Θωμαϊδη, τον Βασίλη Παπαθεοδώρου και τον Βασίλη Βέργη, οι οποίοι, μαζί με τον ρεπόρτερ του ΣΠΟΡ FM Αρη Ασβεστά και τον νομικό σύμβουλο του ΠΑΟΚ, Τάκη Μπαλτάκο, στοχοποιούνται μέσω αυτής της ακραίας και άκρως επικίνδυνης πρακτικής.

Μάλιστα τα θύματα τούτης της αποτρόπαιας ενέργειας, που τονίζουν πως πρόκειται για μια επιχείρηση φίμωσης και τρομοκράτισής τους, προχώρησαν σε υποβολή μήνυσης, ενώ ζητούν από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατέβουν οι αφίσες.

«Δεν περίμενα ότι ένα σίριαλ από την Κολομβία που έβλεπα τις ημέρες της καραντίνας με διαβόητους κακοποιούς που κρεμούσαν αφίσες με δημοσιογράφους, θα μπορούσε να μεταφερθεί και στην ελληνική επικράτεια. Αλλά όσο ζεις τελικά μαθαίνεις. Επιχειρούν να μας φιμώσουν, να μας τρομοκρατήσουν, ώστε να μην αποκαλύψουμε τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν θα καταφέρουν τίποτε», σχολίασε ο διευθυντής του SDNA, Βασίλης Παπαθεοδώρου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN. 

«Πρόκειται για αφίσα επικήρυξης»

O δικηγόρος των δημοσιογράφων, Διαμαντής Μπασάρας, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία αφίσα επικήρυξης των εντολέων μου, οι οποίοι πλέον είναι έκθετοι σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια σε βάρος της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας. Γι΄αυτό το γεγονός ήδη έχει υποβληθεί μήνυση που θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον καλούμε τον δήμαρχο Πειραιά να πράξει τα δέοντα προκειμένου η συγκεκριμένη συκοφαντική αφίσα να κατέβει από το δημόσιο χώρο».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ιστοσελίδα zoogla.gr, σχολίασε: «Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι εμπνευστές αυτών των αφισών θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Αντί να τρομοκρατηθούν αυτοί που εμφανίζονται στην αφίσα, θα τρομοκρατηθούν εν τέλει οι… τρομοκράτες».

Super League: «Αυτονόητη η καταδίκη»

Την επίθεση στους δημοσιογράφους καταδίκασε και η Super League που πήρε ξεκάθαρη θέση. Με tweet στον επίσημο λογαριασμό της, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «"Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες". Είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε μορφής βίας», παραθέτοντας και την ανακοίνωση του ΠΣΑΤ.

Καταδικάζει ο δημοσιογραφικός κόσμος

Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, πήραν θέση για την πρωτοφανή για τα ελληνικά αθλητικά χρονιά απειλή και προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων, οι οποίοι… τολμούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Το περιστατικό με τις αφίσες στον Πειραιά κατά δημοσιογράφων, αλλά και του δικηγόρου Τάκη Μπαλτάκου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τον Σύνδεσμο των αθλητικογράφων να ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να εντοπίσει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

ΕΣΗΕΑ: «Πρωτοφανής στοχοποίηση»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής: «Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση με αφίσες αθλητικών συντακτών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή στοχοποίηση με αφίσες τεσσάρων αθλητικών συντακτών. Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις που δέχονται οι συνάδελφοί μας και ιδιαίτερα οι αθλητικοί συντάκτες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επιθέσεις που, μέχρι σήμερα, περιελάμβαναν «ανακοινώσεις» με απειλές, εξυβρίσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχαν ως συνέχεια χειροδικίες και σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτή τη φορά η στοχοποίηση πήρε μορφή δημόσιας διαπόμπευσης.

Η ΕΣΗΕΑ δεν θα δεχθεί να στοχοποιούνται οι συνάδελφοι. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πάρουν θέση και να σταματήσει αμέσως κάθε απόπειρα στοχοποίησης των δημοσιογράφων. Οφείλουν όλοι να δεχτούν ότι η διαφορετική άποψη και η κριτική είναι ουσιαστικό συστατικό της Δημοκρατίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Οι ανώνυμες αφίσες δείχνουν εμπάθεια και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας.

Για την πρωτοφανή διαπόμπευση των τεσσάρων αθλητικών συντακτών το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει αμέσως τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, τον αρμόδιο Αθλητικό Εισαγγελέα, καθώς και την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα τον Ιούνιο του 2018, σύσσωμη η Συνέλευση υιοθέτησε αυστηρή δήλωση που καταδικάζει την αυξανόμενη βία κατά των αθλητικών συντακτών στην Ελλάδα».

ΠΣΑΤ: «Η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται»

Ο ΠΣΑΤ κάνει σαφές πως «δημοσιογραφία και ο αθλητισμός δεν τρομοκρατούνται». Αναλυτικά η ανακοίνωση:  «Οι αφίσες, δίκην τρομοκρατικής οργάνωσης που τοιχοκολλήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές και Δήμους του Λεκανοπεδίου, όπου με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς «επικηρύσσονται» συνάδελφοι μας, αποτελούν πράξη πλήρως καταδικαστέα για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Για το αποτρόπαιο της πράξης, ο ΠΣΑΤ, ζητεί την άμεση παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας και καλεί τους εντεταλμένους φορείς της να αναλάβουν δράση για την πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της.

Ο ΠΣΑΤ, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται, η ελεύθερη άποψη και οι αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, δεν διαπραγματεύονται. Πολύ περισσότερο όταν, απέναντι τους, έχουν πράξεις και ενέργειες που στοχεύουν στην τρομοκράτηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Η στήριξη στους συναδέλφους, πέραν της καταδίκης του άθλιου γεγονότος, είναι εκ των ουκ άνευ.

Ο ΠΣΑΤ, καλεί άλλη μια φορά συνολικά τους συναδέλφους, να προασπίσουν με τη σειρά τους τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την δημοσιογραφική μας δεοντολογία, αποκρούοντας έτσι κάθε απόπειρα ο Αθλητισμός να αποτελέσει, πέρα από τα ύψιστα ιδανικά του, πεδίο σύγκρουσης αλλότριων συμφερόντων».

ΕΣΗΕΜ-Θ: «Ευθεία απόπειρα τρομοκράτησης»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ «καταδικάζει απερίφραστα την δημόσια στοχοποίηση αθλητικών συντακτών που έγινε με αφίσες οι οποίες τοιχοκολλήθηκαν χθες σε περιοχές της Αττικής.  Οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί με τους οποίους συνάδελφοι «επικηρύσσονται» αποτελούν ευθεία απόπειρα τρομοκράτησης, στην οποία η Πολιτεία οφείλει να αντιδράσει εντοπίζοντας και στέλνοντας στη Δικαιοσύνη τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της.  Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τη στήριξή της στους πληττόμενους συναδέλφους και καλεί το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου να αποκρούσει εμπράκτως, με την τήρηση της δεοντολογίας, κάθε προσπάθεια απαξίωσης και φίμωσης της ενημέρωσης».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ