Διπλό «χτύπημα» του Πολεμικού Ναυτικού – Στη Βουλή η σύμβαση για τα Romeo κι ο διαγωνισμός των ΜΕΚΟ

Petite Perle 300×250

Στη Βουλή αναμένεται – εκτός απροόπτου – να κατατεθεί την εβδομάδα που μας έρχεται το νομοσχέδιο για δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

 Μετά την εκκίνηση του διαγωνισμού για την προμήθεια τορπιλών και αντιμέτρων για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, κλάσης «Παπανικολής», έρχεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η επιλογή της τελικής προσφοράς αναμένεται να γίνει με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η αναβάθμιση των τεσσάρων Φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού θα αυξήσει την επιχειρησιακή τους ζωή τουλάχιστον μέχρι το 2035.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να έρθει προς κύρωση και η συμφωνία προμήθειας των τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH60R, γνωστά κι ως Romeo, ας απόρροια της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας ­– Ηνωμένων Πολιτειών. Γι᾽ αυτό το θέμα, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα στο enikos.gr υπήρξε συζήτηση μεταξύ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, κατά την διάρκεια επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε την μεγάλη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά διάφορα «κολλήματα» που παρουσιάστηκαν στην διαδικασία, παρά το γεγονός ότι υπήρχε θετική εισήγηση από το ΓΕΝ, μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέλαβε να βρει τις λύσεις που απαιτούνταν και να απελευθερώσει τα χέρια στην ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει απρόσκοπτη στον σχεδιασμό της, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας στην Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο επισημαίνοντας την «επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλικού εξοπλισμού της χώρας μας, ώστε η Ελλάδα να μη μένει πίσω έναντι της Τουρκίας στο συνολικό ισοζύγιο».


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ