Στη Βουλή η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης για τα μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα

Αναφορά από τον Β. Κεγκέρογλου

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, την επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης  για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Όπως έχετε διαπιστώσει, καθ' όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο Αγροδιατροφικός Τομέας, όσο αφορά τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη μεταποίηση, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με την επάρκεια αγαθών και αποθεμάτων. 
Οι αγρότες της Κρήτης σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των Δήμων και των κρατικών υπηρεσιών συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο και ένα μεγάλο μέρος ευπαθών προϊόντων έχει καταστραφεί. 
Καλλιέργειες δυναμικού χαρακτήρα όπως οι θερμοκηπιακές, οι ελαιοκαλλιέργειες, η αμπελουργία, η κτηνοτροφία και άλλες, αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα βιωσιμότητας τα οποία επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της παραγωγικής βάσης λόγω της συσσώρευσης των προβλημάτων είναι πλέον ορατός. 
Αποτελεί πράξη εθνικής σημασίας και ευθύνης για τη διατήρηση του πρωτογενή τομέα, η ένταξη παραγωγών και επιχειρήσεων σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα που εξαγγέλλονται και (ρευστότητα, κάλυψη επιτοκίου, αναστολή δόσεων, ενισχύσεις). 
Είναι κρίσιμο τα μέτρα στήριξης να μην περιορίζονται σε δάνεια και εγγυήσεις, αλλά να περιλαμβάνουν και πακέτο επιδοτήσεων που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα διαφυγόντα εισοδήματα λόγω αδιάθετης παραγωγής.
Επίσης, είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ειδικά για τον αγροτικό τομέα εστιασμένων προγραμμάτων και δράσεων τόσο για την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής, όσο και για την απρόσκοπτη συνέχιση του τομέα την επόμενη μέρα. 
Οι ΟΤΑ της Κρήτης σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς έχουν υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις που χρήζουν άμεσης εξέτασης στην προοπτική υιοθέτησης βιώσιμων λύσεων με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την ομαλή μετάβαση στη μετά κρίση εποχή».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ