Τύλισος: Αγωνιούν για την οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας οι κάτοικοι

Petite Perle 300×250

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας και φόβος για τον covid 19 είναι δύο από τα κυρίαρχα συναισθήματα των κατοίκων της Τυλίσου που μίλησαν στη "Φωνή του Μαλεβιζίου". Αν και η Κρήτη δεν αντιμετώπισε αρκετά κρούσματα οι Τυλισανοί τήρησαν τα μέτρα της κυβέρνησης και έμειναν σπίτι.

Τήρησαν τα μέτρα

"Όλα στην Τύλισο κατά τη διάρκεια της καραντίνας κύλησαν ομαλά. Οι Τυλισανοί και οι κάτοικοι των γύρω χωριών έκαναν αυτό που έπρεπε. Τήρησαν τα μέτρα της κυβέρνησης και εξακολουθούν να τα τηρούν", δήλωσε στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Περυσινάκης.

Αισιοδοξία

Με αισιοδοξία ατενίζει τις επόμενες ημέρες ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ειδικών στο θέμα του κορωνοϊού. Ακολουθώντας πιστά το έκτακτο ανακοινωθέν του Υπουργείου Υγείας ο κ. Γιάννης ξέρει τι πρέπει να κάνει για να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και οικεία του πρόσωπα.
"Να κρατάμε τις αποστάσεις και να ακούμε τους ειδικούς γιατί ο γιατρός Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς έσωσαν την κατάσταση. Eίπαν ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες. Αν όμως πάω σε τράπεζα ή σε γιατρό εννοείται ότι θα πάρω τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Παράπονο

Ο κ. Γιώργος Λουδιανός μπήκε στο σούπερ μάρκετ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια της ημέρας. Ήταν και ο μοναδικός που φορούσε την προστατευτική μάσκα. Σε ερωτήσεις της "Φωνής του Μαλεβιζίου" ο κ. Γιώργος τονίζει ότι «όλοι πρέπει να προσέξουμε τι θα κάνουμε. Δεν θα τελειώσει γρήγορα αυτή η δουλειά», ενώ θυμάται τις ημέρες του Πάσχα με παράπονο. «Φέτος το Πάσχα ήταν μοναχικό. Κάτσαμε ο καθένας στο σπίτι του, περισσότερο για να προφυλαχθούμε εμείς που είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία».

Ηρεμία

Από την άλλη πλευρά ήρεμη δηλώνει στη Φωνή του Μαλεβιζίου η μητέρα κ. Μαρία Σκουλά. Εκείνη μαζί με πολλές άλλες μητέρες ένιωσαν την καραντίνα ως μέρες διακοπών, χαλάρωσης και ξεκούρασης. «Ξεκουράστηκα και χαλάρωσα. Νομίζω ότι χρειαζόταν ένα διάλλειμα από το συνεχόμενο τρέξιμο που είχαμε πριν την καραντίνα. Το πρωί δουλειά και το απόγευμα δραστηριότητες των παιδιών. Και τα παιδιά ηρέμησαν γιατί όλοι οι γονείς τα είχαμε φορτώσει με πολλά μαθήματα και εξωσχολικά. Φέτος μπορώ να πω με σιγουριά ότι ένιωσα πρώτη φορά Πάσχα…».

Επιπτώσεις

Στην Τύλισο, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια, συναντήσαμε τον κ. Χρήστο Μαματζάκη, ο οποίος θεωρεί ότι τα νέα μέτρα άλλαξαν τον ρυθμό της ζωής όλων, αλλά πρέπει να τα τηρήσουμε για να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία. «Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να ακούνε τις οδηγίες από το επίσημο κράτος και όχι αυτό που γράφει ο καθένας στο ίντερνετ».
Όσον αφορά το πλήγμα στην οικονομία ο κ. Μαματζάκης δηλώνει ότι «σαφέστατα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν θυσίες από όλους» και συνεχίζει «στον τομέα του τουρισμού θα έχουμε αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Όμως καλύτερα φέτος να μην έρθουν τουρίστες, για να μην υπάρξουν και κρούσματα… Στις περιπτώσεις ανέργων και εποχιακών εργαζομένων το κράτος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και η πολιτεία να βοηθήσει. Αν γίνουν όλα αυτά με την οικονομική βοήθεια θα ξεπεράσουμε πιο εύκολα αυτήν την πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οικονομική και ψυχολογική καταστροφή

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης η ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου στην Τύλισο Βάσω Μαματζάκη.
«Έχουμε πάρει την κάτω βόλτα γιατί δεν ξέρουμε πως θα ανοίξουμε και εάν θα έχουμε δουλειά όταν ανοίξουμε. Η καταστροφή που έχουμε πάθει οι ιδιοκτήτες της εστίασης είναι μεγάλη, και οικονομική αλλά και ψυχολογική», αναφέρει η κ. Μαματζάκη, η οποία βλέπει από την μία μέρα στην άλλη την περιουσία της και το μαγαζί που συντηρούσε έξι χρόνια την οικογένειά της να ρημάζει.
«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ούτε την υπάλληλο που είχα μπορώ να προσλάβω. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για το εμπόρευμα και τα τρέχοντα έξοδα όπως ΔΕΗ και ασφαλιστικά ταμεία».
Όσον αφορά στα μέτρα της κυβέρνησης η ίδια αναφέρει ότι τα 800 ευρώ δεν φτάνουν πουθενά. «Μας λένε για να ισχύσει η ρύθμιση και να μη χαθεί πρέπει να δώσεις τουλάχιστον το 25%. Μα πώς να βρεθούν αυτά τα χρήματα αφού δεν ανοίγεις το μαγαζί σου;», διερωτάται η ίδια καλώντας την κυβέρνηση να σκύψει το κεφάλι ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες που έχουν επιχειρήσεις στα μικρά χωριά γιατί δηλώνει με σιγουριά ότι «αυτές οι επιχειρήσεις θα κλείσουν».
Ακόμη αναρωτιέται πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά με το νέο μέτρο που ισχύει με τον περιορισμό ατόμων. «Πώς να έρθει μία πενταμελής οικογένεια στο μαγαζί μου; Τι να τους πω; Να κάτσουν τρία άτομα σε ένα τραπέζι και άλλα δύο στο άλλο;.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ