«Η Κυβέρνηση αγνοεί τους ελαιοπαραγωγούς καθυστερώντας το πρόγραμμα δακοκτονίας»

Petite Perle 300×250

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τους ελαιοπαραγωγούς καθυστερώντας αδικαιολόγητα το πρόγραμμα δακοκτονίας»

Την αδιαφορία της Κυβέρνησης να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση τους προγράμματος δακοκτονίας 2020, αποδοκιμάζουν μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Αστάθμητοι παράγοντες όπως ασθένειες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα καθώς και αυτόν της κλιματικής αλλαγής, με αποκορύφωμα βέβαια και την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, έχουν εξανεμίσει τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι  έχουν βρεθεί πλέον σε απόγνωση.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, το λιγότερο που υποχρεούται να κάνει η Κυβέρνηση, είναι να φανεί τουλάχιστον συνεπής απέναντι στο πρόγραμμα δακοκτονίας, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για την εξέλιξη και την επιτυχία του, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία απολύτως προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών.

Αντιθέτως,σε πρόσφατο αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το 2019 είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, όχι μόνο να είχε ήδη γίνει  η κατανομή του απαραίτητου ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας, αλλά ακόμη και η αύξηση και η κατανομή του εποχικού προσωπικού δακοκτονίας προς τις Περιφέρειες. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο  έγινε και η απαραίτητητροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος για το 2019.

«Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση οι ελαιοπαραγωγοί εκτός από αόρατοι σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για την υγειονομική κρίση, είναι αόρατοι και σχετικά με την προστασία της παραγωγής, αφού όχι μόνο δεν ενισχύουν τα κονδύλια για την δακοκτονία, αλλά όπως φαίνεται δεν έχουν καν εκκινήσει τις διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα. Τους καλούμε έστω και καθυστερημένα να δώσουν την πρέπουσα σημασία, καθώς δεν θα αντέξει η οικονομία του νησιού δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο», σημειώνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να αυξήσουν το ποσό της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας 2020 καθώς και τον αριθμό των γεωπόνων δακοκτονίας. Επίσης, ζητούν να πληροφορηθούν αν τα αρμόδια Υπουργεία πρόκειται να στηρίξουν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, αν έχουν εξασφαλίσει επαρκή, κατάλληλα μέσα και υλικά που απαιτούνται για το πρόγραμμα, αν θα προσλάβουν άμεσα ανθρώπινο δυναμικό για να μην θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος και τέλος ρωτούν να μάθουν για την ημερομηνία έναρξης του πρώτου ψεκασμού ανά Περιφερειακή  Ενότητα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ