Παρασκευή στις 12 η απόφαση στη δίκη Τοπαλούδη – Απάντηση εισαγγελέα στους δικηγόρους

Petite Perle 300×250

Αργά την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ δευτερολόγησε και η εισαγγελέας της έδρας.

Το πρωί της Παρασκευής, στις 12 ακριβώς, αναμένεται να εκδοθεί η κρίση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.

Αργά την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ δευτερολόγησε και η εισαγγελέας της έδρας. Η ίδια θέλησε να απαντήσει στις επικρίσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσού, ενώ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού».

«Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη τους. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», είπε η εισαγγελέας τονίζοντας στην δευτερολογία της ότι σέβεται το δικηγορικό λειτούργημα.

Ολομέτωπη από δικηγόρους στην εισαγγελέα

Σε διακοπή της δίκης για τον βιασμό και τη δολοφονία τηςΕλένης Τοπαλούδη προχώρησε νωρίτερα μέσα στην ημέρα η πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου, μετά την παρέμβαση του συμβούλου του ΔΣΑ, Γιώργου Κλεφτοδήμου. Σε συνέχεια της διαμαρτυρίας του ΔΣΑ, ο οποίος με έγγραφό του ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως για όσα είπε στην αγόρευσή της, ο Γ. Κλεφτοδήμος ζήτησε το λόγο προκειμένου να  διαμαρτυρηθεί-όπως είπε-εκ μέρους όλων των δικηγόρων για τις αποστροφές της εισαγγελέως σε βάρος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο σύμβουλος του ΔΣΑ προσήλθε στο δικαστήριο την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Εχοντας ανά χείρας την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των δικηγόρων για τα λεγόμενα της κ. Αριστοτελείας Δόγκα σε βάρος των συνηγόρων, οι οποίες όπως είπε «ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».  Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τον σύμβουλο να μην συνεχίσει, λέγοντας: «Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας δεν είναι εδώ ο τόπος».

Γ. Κεφτοδήμος: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως

Εισαγγελέας: Ζητώ το λόγο θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής.

Η ένταση κορυφώθηκε με το ακροατήριο να αντιδρά στην παρουσία του συμβούλου του ΔΣΑ, με την πρόεδρο να διακόπτει τη διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αποδοκιμάζει την εισαγγελέα κι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει τα εξής:

«Τα δικαστήρια δεν είναι "λαϊκή απογευματινή". Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα". Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων: Να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις

Για απαξιωτική συμπεριφορά κατά των δικηγόρων κατηγορεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη. Σε δήλωση-καταγγελία η Ολομέλεια ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων προσβάλλοντας «στο σύνολό του  το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον  θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης,  έλαβε χώρα καθ' υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ  και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και  απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ