Στήριξη εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές

Τελευταία Ενημέρωση:

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προς τους Υπουργούς κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και κ.Χάρη Θεοχάρη για τη στήριξη εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Θέμα: «Στήριξη εμπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση στοχεύοντας στον περιορισμό  των επιπτώσεων για τις τοπικές οικονομίες.

Ειδική μέριμνα όμως πρέπει να ληφθεί για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων που δεν είναι αμιγώς τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπου όμως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την τουριστική προσέλευση και οι περισσότερες από αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει καθόλου, ως συνέπειατης κρίσης, ενώ λόγω είδους και φύσης δραστηριότητας δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση. Παράδειγμα αποτελούν τα supermarket και τα παντοπωλεία ή τα εμπορικά καταστήματά εποχικών ειδών, τα οποία ήδη βιώνουν μια  σημαντική συμπίεση της οικονομικής τους δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέσω κυβερνητικής εντολής, οπότε και δεν επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης.

Θεωρούμε ότι αποτελεί στόχοκομβικής σημασίας η στήριξη και ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές την περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε :

Πάνω από όλα στηρίζουμε τα έκτακτα μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχυθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, στηρίζουμε την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΕΦΕΠΑΕ για δράσεις που επιδοτούν κατά βάση τις λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, Λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) διάρκειας ενός έτους, με τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής ύψους 40% της αιτούμενης ΔΧ, χωρίς προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

  Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Αλιφιεράκης

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...