Έως 5.000 ευρώ θα λάβουν αγρότες που ζημιώθηκαν από τον κορονοϊό

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή διευκρίνισε ότι κάθε πληττόμενος αγρότης από τον κορονοϊό θα λάβει ενίσχυση έως 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση έως 50.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια (περίσσευμα ΠΑΑ) και το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 41.000.000 ευρώ, αφού υπάρχει κόφτης. Επίσης, θα αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι, αλλά από κρατικά κονδύλια (de minimis), όπως εξήγησε ο υπουργός, εννοώντας προφανώς και τους αιγοπροβατοτρόφους για τα αρνιά το Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η τελική έγκριση από την ΕΕ για το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να επιδοτηθούν. Η δε διαδικασία θα γίνει μέσω πλατφόρμας του υπουργείου, που είναι ήδη σε λειτουργία.

Το θέμα απασχόλησε και την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, την Τετάρτη, 13 Μαΐου. Οι υπουργοί μίλησαν για το πακέτο στήριξης της αλιείας και για την πρόταση κανονισμού για χορήγηση ενισχύσεων ανά αγρότη έως 5.000 ευρώ και για τις αγροτικές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο σχετικός Kανονισμός αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη κατευθύνουν την παραπάνω στήριξη στους δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθορίζοντας τους όρους επιλεξιμότητας και, ενδεχομένως, τα κριτήρια επιλογής, τα οποία πρέπει να είναι αντικειμενικά και να μην εισάγουν διακρίσεις, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Η στήριξη λαμβάνει τη μορφή εφάπαξ ποσού που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/12/2020. Λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που απαιτείται για την εφαρμογή του νέου μέτρου, εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τους δικαιούχους θα γίνουν το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2021.

Οι πιστώσεις πληρωμών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου πρέπει να καλυφθούν από τις πιστώσεις του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης) που θα περιληφθούν στο προσεχές σχέδιο προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2021 και θα αντισταθμιστούν με αντίστοιχη μείωση των αναγκών πληρωμών κατά τα επόμενα έτη.

Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Γεωργίας, η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού (αριθ. 1305/2013) ήταν ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, πολλοί επεσήμαναν ότι δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις παρεχόμενες ενισχύσεις, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ. Κάποιοι υπουργοί μάλιστα ζήτησαν περαιτέρω χαλάρωση των ισχυόντων κανόνων της ΚΑΠ (σε σχέση με τους επιτόπιους ελέγχους κ.α.). Ζητήθηκε, επίσης, η ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τομείς όπως τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας και το μοσχαρίσιο κρέας. Τέλος, ζητήθηκε στήριξη στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και του οίνου.

ΠΗΓΗ AGROTYPOS

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ