Δύο έργα στην ΣΔΙΤ Κρήτη με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ

Petite Perle 300×250

Δύο έργα στην Κρήτη βρίσκονται στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ που προωθούνται από την κυβέρνηση. Στο πρώτο έχει ήδη γίνει ο διαγωνισμός ενώ στο δεύτερο οι διαδικασίες προχωρούν. Πρόκειται για το έργο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και το τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη.

Συνολικά μπορούμε να μετρήσουμε 26 έργα-ΣΔΙΤ από το 2009 μέχρι και σήμερα. Τα 14 από αυτά έχουν υπογραφεί και είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε η κατασκευή τους είναι σε εξέλιξη και άλλα 12 τρέχουν αυτή την εποχή, δηλαδή είτε είναι σε φάση δημοπράτησης είτε εξέλιξης της διαγωνιστικής τους διαδικασίας. Στο σύνολο τους έχουν προϋπολογισμό 3,01δισ.ευρώ, ποσό εξαιρετικά μεγάλο αν σκεφτούμε ότι και μέχρι πριν 3 χρόνια υπήρχε μία συγκρατημένη αποδοχή της μεθόδο.

Τα 14 έργα αφορούν τα παρθενικά έργα για τους 7 πυροσβεστικούς σταθμούς και τα δύο έργα για τις σχολικές μονάδες στην Αττική (10+14), η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ, τα τρία έργα για ευρυζωνικές υποδομές σε αγροτικές περιοχές (LOT 1, LOT 2, LOT 3), τα ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων, και οι μονάδες απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Σέρρες, Πελοπόννησο και Ηλεία. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 822,2εκατ.ευρώ.

Τα 12 έργα βρίσκονται σε προσυμβατικές διαδικασίες, από έγκριση της διυπουργικής μέχρι και τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και είναι επίσης πολυποίκιλλα. Στο σύνολο τους οι διαγωνισμοί έχουν πολλές και σημαντικές συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά τα 12 έργα έχουν προϋπολογισμό 2,18δισ.ευρώ.

Το μεγαλύτερο αυτής της ομάδας έργων είναι οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (το ultrafast broadband) με 868εκατ.ευρώ και ακολουθούν το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη με 295εκατ.ευρώ και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 245,5εκατ.ευρώ. Στη λίστα έχουμε τρία μεγάλα έργα σε πανεπιστήμια της χώρας: οι φοιτητικές εστίες στην Κρήτη με 206,6εκατ.ευρώ, στη Θράκη με 105,4εκατ.ευρώ και στη Θεσσαλία με 91,5εκατ.ευρώ. Έχουμε επίσης και το ΙΙΒΕΑΑ (Ιατροβιολογικό Ίδρυμα Ακαδημίας Αθηνών) με 58,5εκατ.ευρώ.

Στα έργα έχουν προσμετρηθεί και αυτά που έχουν πάρει την σημαντική έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, γιατί τους δίνει την απαραίτητη οντότητα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα έργα αυτά είναι το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με 110εκατ.ευρώ, οι οδοφωτισμοί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12,4εκατ.ευρώ) και Ηπείρου (6,6εκατ.ευρώ), οι μονάδες απορριμμάτων στο δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με 130εκατ.ευρώ και το Κέντρο Καινοτομίας με 58,5εκατ.ευρώ.

Σε αναμονή όμως είναι και άλλα έργα που αναμένουν στην "ουρά" την έγκριση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του και αυτά αφορούν κυρίως μονάδες απορριμμάτων, σχολικά κτίρια αλλά και νέα πεδία έργων που συνεχώς έρχονται να προστεθούν στην μακρά λίστα των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

CRETAPOST

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ