Με 120 αυθαίρετα και διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στην Κρήτη

Τελευταία Ενημέρωση:

Με αφορμή την επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Η κα. Κοζυράκη, ανέφερε ότι το έγγραφο αυτό και ο χρόνος που φτάνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σηματοδοτεί στην ουσία, την αποφασιστικότητα του υπουργείου να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» στο θέμα. «Είναι κάτι το οποίο το ΥΠΕΝ επιθυμεί,  να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις, σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως είναι ο αιγιαλός και τα δάση» σημείωσε.

«Ουσιαστικά με το έγγραφό του το ΥΠΕΝ ζητάει τα χρήματα τα οποία είχαν εκταμιευθεί και είχαν κατανεμηθεί στις Αποκεντρωμένες, να πιάσουν τόπο και να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις άμεσα», συμπλήρωσε η ίδια.

Μάλιστα οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν γρήγορα αφού στην Κρήτη έχουν ήδη προσδιοριστεί οι προτεραιότητες στις κατεδαφίσεις και έχει καταρτιστεί μία λίστα για όλο το νησί.

Η λίστα περιλαμβάνει 400 περίπου πρωτόκολλα κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τη Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης.

Από αυτά, πρόκειται να εκτελεστούν άμεσα περίπου 120 πρωτόκολλα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών όταν ξεκίνησαν τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του εργολάβου, το ποσό του 1.135.000 ευρώ που έχει δοθεί στην Κρήτη δεν επαρκεί για να εκτελεστούν άλλα.

«Τα υπόλοιπα χρήματα θα «έρθουν»  εφόσον οι κατεδαφίσεις προχωρούν και τα κόστη βεβαιώνονται  στις εφορίες αυτών που κατεδαφίστηκε το αυθαίρετο. Νέα χρήματα μπαίνουν στο ταμείο του Κράτους και έτσι υπάρχουν διαθέσιμα ποσά, ξανά, για να συνεχίζεται το έργο αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοζυράκη.

«Βρισκόμαστε στον προ-συμβατικό έλεγχο που είναι το τελευταίο στάδιο ανάδειξης του εργολάβου του έργου. Εντός του Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες Ιουνίου θα έχουμε τον εργολάβο ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα», συμπλήρωσε.

Η έναρξη των κατεδαφίσεων ξανά, μετά από σχεδόν 2 χρόνια, θα στείλει και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που σκέφτονται να αυθαιρετήσουν, τόνισε η κα Κοζυράκη

«Όταν το Κράτος εφαρμόζει του νόμους και ελέγχει και τιμωρεί τους παραβάτες αποτελεί ένα μήνυμα ότι κάποιος επιβλέπει και κάποιος θα εφαρμόσει το νόμο», κατέληξε.

Ακούστε όσα είπε η Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στο μεσημβρινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά

πηγή: ΣΚΑΙ-creta24.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...