Σωκράτης Βαρδάκης: «Καμία λύση στα μεγάλα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση»

Petite Perle 300×250

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν επί τάπητος, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προϊόντων, τη μη διάθεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα, οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, να τύχουν της υποστήριξης της πολιτείας, με όλα τα μέσα και τους πόρους που μπορούν να διατεθούν.


Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση (Κανονισμός 316/2019) του Κανονισμού 1408/2013, ο ελαιοκομικός τομέας ως ενιαίος τομέας μπορεί να λάβει, μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σε μια 3ετία ένα τομεακό ανώτατο όριο, που είναι έως και 50% των ενισχύσεων, από εθνικούς πόρους και που σύμφωνα με την αλλαγή του Παρατήματος ΙΙ είναι 134.272.042 Ευρώ. Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί, στο ποσό των 161.126.450 € για μια τριετία.

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί και από τον Επίτροπο Hoghan, στην από 24/7/2019 επιστολή του, με την οποία είχε προτείνει την χρήση των ενισχύσεων de minimis, για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα. Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο ελαιοκομικός τομέας, δεν είχε λάβει μέχρι την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση, ενισχύσεις de minimis και υπήρχαν στην διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα πλέον των 92 εκατ. που είχαν δαπανηθεί ποσά, καθώς και η επιστολή του Επιτρόπου που αναλύει τις παραπάνω επιλογές ανοίγοντας το δρόμο για τη στήριξη του τομέα. Αντί λοιπόν, ο ελαιοπαραγωγικός τομέας να τύχει της στήριξης του εισοδήματος του, το μόνο που είδε εντέλει με κατάπληξη, συμπληρώνοντας την δήλωση ΟΣΔΕ και το αντίστοιχο δελτίο του ΕΛΓΑ, ήταν μια υπέρογκη αύξηση των ασφαλίστρων κατά 58% στην ελιά Καλαμών. Πρόκειται για μια παράλογη αύξηση η οποία επιβάλλεται σε μια περίοδο όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς έχει καταποντιστεί αλλά και η ζήτηση είναι αναιμική.


Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Από την προηγούμενη χρονιά, έχουμε καταστήσει σαφές ως ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς. Έχουμε ασκήσει προς τα αρμόδια Υπουργεία, μεγάλες πιέσεις με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, για την διασφάλιση της ποιότητας του λαδιού και την εγγυημένη παραγωγή. Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετώπισαν δυσκολίες με την μείωση της παραγωγής τους και κατ' επέκταση του εισοδήματός τους. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πανδημία, που δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα, ακόμα και στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την τραγική πλέον οικονομική κατάσταση των αγροτών. Δυστυχώς λόγω απραξίας της Κυβέρνησης, δεν έγινε έγκαιρα η χρήση των εργαλείων και εξέπνευσε η δυνατότητα άμεσης αλλά και γενναίας στήριξης του ελαιοκομικού τομέα που δινόταν με την επιστολή Hogan την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. όταν ακριβώς ήταν απολύτως αναγκαία. Έστω και αργά, τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να αντιληφθούν την δυσμενή θέση των ελαιοπαραγωγών και να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε αυτοί να τύχουν ενίσχυσης και
στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους, και της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους».


Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν, τους λόγους, για τους οποίους δεν έγινε χρήση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων του Κανονισμού 1408/2013, που τροποποιήθηκε με τον Καν 316/2019, όπως ακριβώς διατυπωνόταν και στη επιστολή Hogan για τη στήριξη του τομέα της ελαιοκομίας την ελαιοκομική περίοδο που τελείωσε. Τέλος καλούν τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγρότικης Ανάπτυξης & Τροφίμων, έστω και τώρα που επιπλέον των προηγούμενων αιτίων προκύπτουν και ζημίες λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ