Πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου – "Ανάσα" στις επιχειρήσεις

Petite Perle 300×250

«Ψαλίδι» πρόκειται να μπει στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την πανδημία του κοροναϊού.

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα ανάσα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σενάριο που μελετάται είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30%-50%.

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογουμένους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.

Σημειώνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των φετινών φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές από το lockdown είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

-Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου πάνω από ένα ποσοστό θα κερδίζουν την ίδια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου.

-Το κούρεμα στην προκαταβολή φόρου εξετάζεται να είναι της τάξεως του 30%-50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί το «κλειδί» με το οποίο θα κλειδώσει η μείωση του συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος την οποία θα δουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα εκκαθαριστικά σημειώματα των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

in.gr



Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ