Video-κλήση στα K.E.Π. κι έναρξη επιχείρησης με λίγα κλικ

Petite Perle 300×250

-Ο σχεδιασμός του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η πανδημία οδήγησε σε lockdown, έφερε όμως στο προσκήνιο την ανάγκη ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, τους τελευταίους δύο μήνες εντάχθηκαν στη σελίδα gov.gr υπηρεσίες που αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ψηφιοποιηθούν σε βάθος ενός έτους. «Για πρώτη φορά φέραμε κάτω από ένα Υπουργείο όλες τις κρίσιμες υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνσησης του Ελληνικού Δημοσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χριστόπουλος, στη σελίδα gov.gr περίπου 520 υπηρεσίες λειτουργούν ψηφιακά. Μάλιστα, εν μέσω lockdown, πολίτες επισκέφθηκαν ψηφιακές υπηρεσίες που προϋπήρχαν, αλλά δεν τις γνώριζαν. Παράλληλα, προστέθηκαν νέες, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση, καθώς και η έκδοση προσωρινού διπλώματος.

«Βλέπουμε ότι ακόμη και μετά την άρση του περιορισμού των μετακινήσεων, ο κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται την ιστοσελίδα. Μέσα σε 2 μήνες, έχουν καταγραφεί 4,5 εκατομμύρια επισκέψεις. Έχουν γίνει 400.000 εγγραφές για άυλη συνταγογράφηση, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1 εκ. και έχουν εκτελεστεί περισσότερες από 630.000, συνταγές. Ακόμη, έχουν υποβληθεί περίπου 250.000 υπεύθυνες δηλώσεις και 150.000 εξουσιοδοτήσεις.»

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στους επόμενους στόχους. «Θα προσθέτουμε συνέχεια νέες υπηρεσίες. Μετά από την ψηφιακή έκδοση προσωρινής άδειας οδήγησης, ετοιμάζουμε τη δυνατότητα έκδοσης και της κανονικής άδειας οδήγησης, καθώς και της ανανέωσής της, μέσα από το gov.gr. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μεγάλη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να ψηφιοποιήσουμε την παραλαβή δικαιολογητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια. Ακόμη, σχεδιάζεται έναρξη ατομικής επιχείρησης, μέσω του gov.gr.»

«Νέα εποχή για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών»

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χαρακτήρισε τα Κ.Ε.Π. ως τον άλλο πυλώνα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και παρουσίασε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ο στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι τα Κ.Ε.Π. να γίνουν η μοναδική υπηρεσία μιας στάσης του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες που έχουν και την ψηφιακή δυνατότητα εξυπηρέτησης. «Τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ένταξης νέων διαδικασιών στα Κ.Ε.Π., όπως η έκδοση πιστοποιητικών που μέχρι τώρα εκδίδονται από τα δικαστήρια.»

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π. σχεδιάζεται να ενταχθεί και η απομακρυσμένη εξυπηρέτηση πολιτών. «Είναι κάτι που ξεκίνησε με το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ και μιλάμε για εξυπηρέτηση μέσω βίντεο-κλήσης!»

Ενιαίος Αριθμός Πολίτη

Με τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, παραλλήλισε ο κ. Χριστόπουλος, την προσπάθεια του Υπουργείου να καταργήσει τα πολλά μητρώα και κάθε πολίτης να έχει έναν ενιαίο αριθμό για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η θεσμοθέτηση του ενιαίου αριθμού πολίτη, αλλά η εφαρμογή του τοποθετείται χρονικά με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Στόχος είναι η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, να μπορούν τα συστήματα να μιλούν μεταξύ τους. Πρόκειται για άλλη μια διοικητική καινοτομία και είμαστε σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες, ώστε κάθε κομμάτι της δημόσιας διοίκησης να μετασχηματιστεί ψηφιακά», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου.

CRETA24.GR

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ