Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: 14 χρόνια από την θυσία του στο Αιγαίο (Βίντεο)

Petite Perle 300×250

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του σε εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά στις 23 Μαΐου 2006 και το αεροσκάφος του κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Το μεσημέρι της 23ης Μαϊου, ελληνικά F-16C Block 52+ της 343 Μοίρας, διατάσσονται να απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση, τεσσάρων τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκαφός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε ως αποστολή την φωτογράφιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU-1, το οποίο επιχειρεί από την Κρήτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4E, μέχρι τα παράλια της Κρήτης. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τα ελληνικά F-16, είχαν προσεγγίσει το τουρκικό σχηματισμό. Οι Έλληνες χειριστές ενημερώνονται ότι στη θαλάσσια περιοχή, πλέει και τουρκική φρεγάτα, η οποία θα ελάμβανε σε πραγματικό χρόνο το "υλικό" από τις φωτομηχανές του RF4E.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το ΑΤΑ, για να καταγράψει τον εξοπλισμό του.

Χωρίς προειδοποίηση ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, πραγματοποίησε ένα φονικό ελιγμό πέφτοντας με το F-16 του, πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Κ. Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Ο Τούρκος πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε στη θάλασσα.

Δείτε την εκπομπή "Ήρωες" του Νίκου Παναγιωτόπουλου/Κρήτη TV, για τον Σμηναγό Ηλιάκη:

Η …περίεργη εντολή από το ΓΕΕΘΑ

Ένα δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλασσα τον Τούρκο, ο οποίος έχει εντοπιστεί από ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά αρνείται την βοήθειά του πληρώματος. Την ίδια ώρα, δεκάδες μαχητικά απογειώθηκαν και από τις 2 πλευρές του Αιγαίου…

Στο μεταξύ έφθασε στην περιοχή και το τουρκικό ελικόπτερο για να πάρει τον Τούρκο πιλότο.

Η ώρα είναι 14.29. Η εντολή που φθάνει από το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι μεν σαφής αλλά προκαλεί απορίες: "Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση Τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα".

Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν πατέρας δύο παιδιών. Ο αδερφός του Φίλιππος Ηλιάκης δημοσίευσε αυτό το βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η σκληρή εκπαίδευση του Κώστα, αλλά και το πάθος του να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Δείτε το βίντεο από την εκπαίδευση που παρακολούθησε στις ΗΠΑ ο Σμηναγός Ηλιάκης:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κάθε χρόνο από εκείνη την ημέρα, η Κάρπαθος, λαός και φορείς του νησιού, τιμούν τη θυσία του Κρητικού Αεροπόρου, στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί για τον Κώστα Ηλιάκη.

πηγή: https://www.neoiorizontes.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ