Οδοιπορικό στο Κεραμούτσι – Το χωριό των νοικοκύρηδων

Petite Perle 300×250

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λίτσα Τσαντηράκη

Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι το χωριό Κεραμούτσι που βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από το Γάζι. Σε επίσκεψή μας στον οικισμό βρήκαμε πόρτες ανοικτές, αυλές λουλουδιασμένες και κατοίκους φιλόξενους και φιλότιμους.

Με μια καλή κουβέντα και ένα γλυκό καλωσόρισμα οι κάτοικοι του χωριού στη βόλτα μας στα γραφικά σοκάκια έβγαιναν στις αυλόπορτές να μας τρατάρουν το βρισκούμενο.

Όλα τα σπίτια στο Κεραμούτσι έχουν μεγάλες αυλές με πολύχρωμα λουλούδια. Τα νερά όπως φαίνεται στην περιοχή είναι άφθονα, αφού από κανένα σημείο δεν λείπουν τα καταπράσινα πελώρια δέντρα. Μοναδικός ήχος που ακούσαμε κατά την παραμονή μας στο Κεραμούτσι ήταν τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Το χωριό διαθέτει σχολείο, παιδική χαρά, πλατείες και πάρκα αναψυχής.
Μάλιστα στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται μία μουριά που αν και ρωτήσαμε κανείς δεν θυμάται πόσο χρονών είναι, αφού μέχρι και οι ηλικιωμένοι θυμούνται ότι έπαιζαν και σκαρφάλωναν στα κλαδιά της στην παιδική τους ηλικία.

Στο ίδιο σημείο ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμήν του ήρωα του Μαλεβιζίου, οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη (1842-1868), ο οποίος καταγόταν από το Κεραμούτσι και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων και σκοτώθηκε στη μάχη του Γαζανού ποταμού.
Στο χωριό υπάρχει επίσης το σπίτι και η φάμπρικα Κοκκινίδη, για την οποία η "Φωνή του Μαλεβιζίου" θα κάνει εκτενέστερο ρεπορτάζ στα επόμενα φύλλα της.

Μπαίνοντας στο Κεραμούτσι η ζωγραφιά ενός Κρητικού άντρα μας καλωσορίζει, ενώ και οι υπόλοιποι τοίχοι του χωριού μετατράπηκαν σε καμβάδες για την ζωγράφο Έλενα Γκιγκασβίλι – Θραψανιωτάκη, η οποία πρόσφερε εθελοντική δράση και έδωσε περισσότερο χρώμα στον οικισμό.

Αν και τις καθημερινές το χωριό δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, κάθε Σαββατοκύριακο τα ανηφορικά και κατηφορικά σοκάκια γεμίζουν με κόσμο από το Γάζι και τις γύρω περιοχές, αφού αρκετοί είναι αυτοί που είτε αγόρασαν κάποιο ακίνητο στο Κεραμούτσι, είτε αναστήλωσαν τις κατοικίες των παππούδων τους.

«Πολλές οικογένειες έρχονται και κτίζουν στο χωριό μας γι΄αυτό βλέπουμε και τόσο νέα και αρχοντικά σπίτια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, είτε αγόρασαν κάποιο οικόπεδο, είτε είχαν εδώ τις περιουσίες τους και τώρα βλέπουμε τα εγγόνια να επιστρέφουν στις ρίζες τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανώλης Βατσινάκης.

Μέσα στον οικισμό υπάρχουν οι εκκλησίες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Αφέντη Χριστού και Αγίου Γεωργίου, ενώ οι ιεροί ναοί Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Αντωνίου που χρονολογούνται τον 14ο αιώνα με τοιχογραφίες βρίσκονται σε πιο χαμηλό σημείο.

Πόπη Θραψανιωτάκη: "Η ανάπτυξη κατακτιέται μέσα από σκληρή δουλειά και διεκδίκηση"

Η πρόεδρος του Κεραμουτσίου μιλάει για τα έργα που άλλαξαν τον οικισμό και αυτά που θα το αναδείξουν περισσότερο

Σημαντικές παρεμβάσεις έργων δρομολογούνται αυτήν την περίοδο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες στην κοινότητά Κεραμουτσίου με τη συνδρομή του Δήμου Μαλεβιζίου. Ολοκληρώνεται το έργο προϋπολογισμού 135 χιλιάδων ευρώ που περιελάμβανε κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης 150 κυβικών και δικτύου ύδρευσης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

«Είχε μείνει εκτός 200 μέτρα επέκταση αντικατάσταση δικτύου και καλύφθηκε από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΜ με συντονισμένες ενέργειες του προέδρου Τάσου Λιαδάκη και του διευθυντή Γιώργου Κουγιουμουτζάκη. Επίσης μετά από πάγιο αίτημα των κατοίκων κατασκευάζεται νέο δίκτυο αγωγού αποχέτευσης στην περιοχή Κορνίζα-Παναγία με την πολύτιμη βοήθεια του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜ Γιάννη Βάμβουκα», αναφέρει η πρόεδρος Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη.

«Παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες στο χωριό έχουν γίνει καθαρισμοί και στρώσιμο κάποιων δύσβατων σημείων σε αγροτικούς δρόμους, αποκατάσταση οδοστρώματος στο σημείο εκσκαφής του αγωγού, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργου Πετούση», συμπληρώνει η κ. Θραψανιωτάκη.

Όμως οι εργασίες στο Κεραμούτσι δεν σταματούν, μεταξύ αυτών είναι ο καθαρισμός στον περιβάλλοντα χώρο του νεκροταφείου και η συντήρηση αυτού με τη σημαντική παρέμβαση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Μιχάλη Αλμπαντάκη, η κοπή και απομάκρυνση ζιζανίων από τους κεντρικούς δρόμους, από το σχολείο και το παρκάκι της κοινότητας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

«Με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες βελτιώνουμε αισθητά την εικόνα του χωριού μας και την καθημερινότητα των δημοτών μας, αλλά δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε για όσα θέλουμε να αλλάξουνε στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο υπάρχουν κάποιες επιλεγμένες παρεμβάσεις που χρήζουν άμεσα προώθησης και γι' αυτό ζητούν τη βοήθεια του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, όπως:
• Εκτενείς παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία με άμεσες τσιμεντοστρώσεις
• Αξιοποίηση φάμπρικας Κοκκινίδη ως λαογραφικού μουσείου.
• Ανάπλαση χώρου αναψυχής στην περιοχή «Φλέγα» – ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
• Αξιοποίηση φρουρίου castel malvicino
• Ανάπλαση τμήματος της κεντρικής πλατείας.

Κλείνοντας, η πρόεδρος τονίζει ότι «για όλα αυτά που έχουν γίνει στο χωριό μας και για όλα όσα θα γίνουν μελλοντικά θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, τους κατοίκους, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την Ενορία, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Λάμπρο Βαμβακά καθώς και τα μέλη της κοινότητας Μύρων Μαυρογιάννη (αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνο Παρασύρη, Ευάγγελο Καλλέργη και Όλγα Παπαδάκη για την ενεργή προσφορά τους στον οικισμό μας».

Π.Σ. Κεραμουτσίου: Έκαναν πράξη το όλοι μαζί

Οι από κοινού δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου, αγροτικού συνεταιρισμού και κοινότητας Κεραμουτσίου έχουν κάνει αυτό που είναι το Κεραμούτσι σήμερα. Ένα χωριό φροντισμένο, καθαρό, γεμάτο ζωντάνια, με εκδηλώσεις που γίνονται όλο ο χρόνο.
Οι Κεραμουτσιώτες συνυπάρχουν και δρουν όλοι μαζί σαν μία καλή παρέα με κοινό σκοπό την ανάδειξη και φροντίδα του οικισμού τους.

Το καλοκαίρι διοργανώνονται φεστιβάλ κολοκύθας, πανηγύρια, ενώ οι βραδιές βεγγέρας είναι αυτές που έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στους κατοίκους. Κάθε οικογένεια προετοίμασε για τη βεγγέρα δύο με τρία φαγητά και στη συνέχεια όλοι μαζί κάθισαν γύρω από την μουριά και απόλαυσαν τα ξεχωριστά εδέσματα, ενώ δεν έλειπε η μουσική και το καλό κρασί. Πολλά είναι τα φετινά σχέδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, αν και λόγω κορωνοϊού οι υπεύθυνοι κρατούν στάση αναμονής, αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα επιτραπεί για το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Π.Σ. Κεραμουτσίου Μανώλης Βατσινάκης και το μέλος κ. Παρασύρη ανέφεραν ότι εκτός του καθιερωμένου φεστιβάλ κολοκύθας και του πανηγυριού τον δεκαπενταύγουστο, θα γίνουν και νέες δράσεις με σκοπό την ψυχαγωγία των κατοίκων. Αυτά βέβαια, όπως επεσήμαναν οι ίδιοι, θα γίνουν εάν τους επιτραπεί και με προτεραιότητα πάντα στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου: Μανώλης Βατσινάκης πρόεδρος, Γιώργος Δρίμης αντιπρόεδρος, Κρυστάλλη Κοκονόζη ταμίας, Ελένη Χαρωνίτη γραμματέας, Ελευθερία Παρασύρη έφορος, Ηλιάννα Μαγκουσάκη μέλος και Γρηγόρης Κοκοβάκης μέλος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ