Πέθανε ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος

Petite Perle 300×250

Ο βραβευμένος συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος, που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του έργου του στη μελέτη της βιβλιοθηκονομίας και της παιδικής λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία και Βιβλιοθηκονομία στο Κολλέγιο Αθηνών. Αξιοποίησε τη μεγάλη συλλογή ελληνικών και αγγλόφωνων βιβλίων της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου και μελέτησε σε βάθος την αμερικανική λογοτεχνία.

Από το 1952 έως το 1985 διετέλεσε βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές ιδέες των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά.

Αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα για τη μελέτη της Βιβλιοθηκονομίας η οποία τον απασχόλησε ιδιαίτερα. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε επίσης, στην βιβλιογραφία όπου και ανέπτυξε τις προθέσεις του και έγινε συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων.

Στα λογοτεχνικά βιβλία που έχει αναπτύξει δικές του τεχνικές γραφής, περνάει τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ που το διατρέχει μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. Επιπλέον, μελέτησε τη παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα σε σχέση με τη γενική λογοτεχνία.

Έχει γράψει περίπου 50 βιβλία, λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και φιλολογικές έρευνες.

 Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» του 19ου αιώνα και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα», ενώ το 1998 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary, το Paul Harris Fellow.

 Ο Κυριάκος Ντελόπουλος διακρίθηκε και στην φωτογραφία, με ατομικές εκθέσεις αλλά και συμμετοχές σε διεθνείς. Παράλληλα, Από το 1961 συνεργάστηκε με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά και από το 1975 με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.

Υπήρξε επίσης σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν έργα του όπως «Οδός Αρχαίων Ελλήνων», «Ο Άκης και οι άλλοι» κ.ά. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει έργα που αφορούν στην Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας όπως τα «Ελληνική βιβλιοθηκονομική βιβλιογραφία : ελληνικές και ξένες εκδόσεις και δημοσιεύματα» και « Ελληνικά Βιβλία 1975: συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία»

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 11 το πρωί

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ