Στα 3,5 δις η ζημιά στον τουρισμό της Κρήτης

Τελευταία Ενημέρωση:

Σε εγρήγορση φορείς και στελέχη του τουριστικού κλάδου – Ανησυχία για το ενδεχόμενο λουκέτων
Μία πρώτη (επίσημη) αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κρίση της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Τεράστια η ζημιά

Εκ μέρους της Περιφέρειας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης υπογράμμισε την ανάγκη “άμεσης ρευστότητας” στην αγορά, επισείοντας τον “σοβαρό κίνδυνο” κλεισίματος “πολύ μικρών επιχειρήσεων”, εξέλιξη η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για οικονομική ζημιά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία να περιορίσουμε τον κίνδυνο επαναφοράς κρουσμάτων.

“Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή”

Σε τρία πεδία εστίασε και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Σε πρώτη μοίρα έρχεται ο άνθρωπος, “ο εργαζόμενος που πρέπει να στηριχθεί. Στην Κρήτη απασχολούνται πάνω από 100.00 εργαζόμενοι στον τουρισμό.Χωρίς να μιλήσουμε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που σταμάτησαν τον Οκτώβρη του 2019 και θα ξαναπιάσουν δουλειά τον Μάιο του 2021!”.

Αναλογιζόμενος όλα αυτά, ο κ. Κουράκης στάθηκε και στο δεύτερο πεδίο: “Να επιδοτηθεί η εργασία, με στήριξη των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων”.

Τρίτο και καθοριστικότερο σημείο, η Κρήτη, την οποία “πρέπει να την προβάλλουμε ως ένα ιδανικό προορισμό”, με την επαναφορά της έννοιας του ταξιδιώτη, στη λογική ότι “ένας τουρίστας έρχεται” και θα έρχεται “για τον Πολιτισμό, για το περιβάλλον, τη διατροφή, την κρητική κουζίνα και όχι για να είναι εγκατεστημένος μέσα σε ένα ξενοδοχείο, φορώντας βραχιολάκι”.

Εξίσου απαραίτητο είναι η προβολή της Κρήτης να περιλαμβάνει και τα υγειονομικά και επιστημονικά της πλεονεκτήματα.

“Προβάλλοντας την Κρήτη, θα πρέπει να πούμε ότι είναι θωρακισμένη υγειονομικά, ότι διαθέτει τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ευρώπη που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πιο δύσκολο περιστατικό.

Αυτό που επίσης πρέπει να προβληθεί, είναι το καταπληκτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας”.

Ο κ. Κουράκης ζήτησε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη του τουρισμού, πλέκοντας το εγκώμιο ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που έχει η Κρήτη · το οποίο χαρακτηριστικό εδράζεται στις αξίες των κατοίκων της, με κορυφαία όλων εκείνη της φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ εκθείασε και τις προσπάθειες που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση: “Κάνει τα πάντα. Είναι στην πρώτη γραμμή. Προτείνει και διεκδικεί. Θα βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται”.

“Τα μέτρα δεν επαρκούν”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης που συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη παρατήρησε ότι η αγωνία “του κοινωνικού συνόλου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επειδή είμαστε από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός “δεν επαρκούν”, σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλυφθούν “οι ζημιές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων”.

Οι “καλύτερες δυνατές λύσεις”, κατέληξε, θα δοθούν μέσα από τη συνεργασία όλων.

Πικρία, εκτιμήσεις και προετοιμασίες

Την πικρία του, διότι τα κυβερνητικά μέτρα “δεν είναι αυτά που περιμέναμε” εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

Μπορεί όπως σχολίασε να “είναι στη σωστή κατεύθυνση, ως προς τη φιλοσοφία της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, αλλά και με τη μείωση – επιτέλους – των φορολογικών συντελεστών για να είμαστε ανταγωνιστικοί” · “από την άλλη όμως, είναι μία μικρή ασπιρίνη σε αυτό που άξιζε και αξίζει ο τουρισμός σε όλα αυτά που έχει προσφέρει”.

Ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ίδιος τα χαρακτήρισε “ρεαλιστικά” και λειτουργικά. “Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση” πρόσθεσε. “Περιμένουμε να δούμε πότε θα ανοίξει η κάθε χώρα”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι μεγάλες χώρες του εξωτερικού που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα με μεγάλο αριθμό τουριστών, “θα αρχίσουν να ανοίγουν μεθοδικά και περιοδικά, από την 1η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου”.

Στη παρούσα φάση, η έκθεση των συγκεκριμένων χωρών στον ιό είναι μεγάλη. “Εκείνη την εποχή όμως δεν θα έχουν” καθησύχασε ο κ. Βλατάκης, γι’ αυτό και “ας μη φοβόμαστε, ας είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τουρίστες με ατομική και εταιρική ευθύνη και ασφάλεια”.

Στα ξενοδοχεία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

“Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και να πάρουμε τα προβλεπόμενα μέτρα για να είμαστε κατοχυρωμένοι απέναντι στον νόμο και στην αστική ευθύνη, σε περίπτωση κρούσματος” ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. “Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει σύντομα η σεζόν. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν γρήγορα και τα σύνορα – εάν δεν ανοίξουν δεν θα ωφελεί και τα ξενοδοχεία να ανοίξουν”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουμπαράκης τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν “μία σκληρή και δύσκολη χρονιά”, τόσο “για τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους, με απώτερο σκοπό “να σώσουμε ο,τι σώζεται”.

πηγή: https://www.cretalive.gr/


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...