Τουρκία: Τον Ιούλιο οι έρευνες του «Φατίχ» για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Εντός Ιουλίου θα στείλει η Τουρκία το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ» προκειμένου να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας της χώρας του με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών  ενημέρωσε εκτενώς για τα επόμενα βήματα του καθεστώτος Ερντογάν στο πεδίο αυτό και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στους νέους σχεδιασμούς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Μετά την υποβολή της άδειας και τις σχετικές αναφορές, που έγιναν τόσο στο συνέδριο όσο και δημοσίως, οι έρευνες αυτές τοποθετούνται χρονικά εντός Ιουλίου. 

Η ΤΡΑΟ θα ενεργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, όπως πράττει σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου υποστηρίζει ότι έχει άδεια από το κατοχικό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη αναφορά του Ντονμέζ μέσα σε λίγες μέρες, σχετικά με τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της χώρας του με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αδειοδότησης.

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu προ ημερών ο Φατίχ Ντιονμέζ είχε υποστηρίξει πως «Στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης. Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού».

«Τώρα, αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανό μας Φατίχ σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. 

Σημειώνεται πως, παρά την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού προγράμματος των εταιρειών, η Τουρκία με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ. Στη μεγάλη εικόνα θα πρέπει να τοποθετηθεί και η νέα τακτική, που έχει υιοθετήσει η Τουρκία με την έκδοση NAVTEX.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ