Καθηγητής Ν. Σύψας: Σε δυο βδομάδες οι επιπτώσεις των συνωστισμών

Petite Perle 300×250

Φοβάμαι ότι θα υπάρξει εισαγόμενο κρούσμα

Την έντονη ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους πολίτες αναφορικά με τον κορωνοϊό εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ενώ παράλληλα που παρομοίασε τη μετάδοση του ιού με πυρκαγιά που μπορεί να εξαπλωθεί αστραπιαία.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, παρατηρείται ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε» στην Ελλάδα λόγω των μειωμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και του χαμηλότερου δείκτη αναμετάδοσης σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εξαπλωθεί απότομα και να αυξηθούν τα κρούσματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Μιλώντας το πρωί στο «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε πως «σίγουρα θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα» και έθεσε το ερώτημα: «Όμως τι πρέπει να κάνουμε; Να κλείσουμε τον τουρισμό; Αν το κάνουμε αυτό θα φτωχοποίησουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οπότε πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κύριος Σύψας υποστήριξε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν γιατί αυτά είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και όχι το σπίτι και πως τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν, καθώς ο κορωνοϊός θα ξανάρθει.

Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον συγχρωτισμό που έγινε τις τελευταίες μέρες σε υπαίθριους χώρους τονίζοντας: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, όπως είναι ο κανόνας της απόστασης, όλα όσα πασχίσαμε να κερδίσουμε τόσο καιρό θα τα χάσουμε ταχύτατα». Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι σε δύο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Ακόμα, ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας ανά πάσα στιγμή και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα μέσα σε μία μέρα.

«Ο ιός, αν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λόγου χάρη σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μη μολύνει δύο ή τρεις, αλλά να μολύνει δέκα ή 100 κι αυτοί άλλους 100», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και πρωτίστως να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ