Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος στη σχέση των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Petite Perle 300×250

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς. «Επειδή απέτυχε να κάνεις τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως του ζητήθηκε, σήμερα τελειώνουμε τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και ανακατευθύνουμε τα ποσά αυτά σε άλλες παγκόσμιες πηγές που έχουν υγειονομικές ανάγκες» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ντόναλντ Τραμπ: Η Κίνα πίεσε τον ΠΟΥ να «παραπλανήσει τον κόσμο»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως «ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα για τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια». Νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως το Πεκίνο δεν ανέφερε σωστά τις πληροφορίες αναφορικά με τον κορωνοϊό, ενώ υποστήριξε πως πίεσε τον ΠΟΥ να «παραπλανήσει τον κόσμο».

«Οι κινεζικές Αρχές αγνόησαν τις υποχρεώσεις αναφοράς στον ΠΟΥ και πίεσαν τον Οργανισμό να παραπλανήσει τον κόσμο, όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηλε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και συμπλήρωσε: «Αμέτρητες ζωές χάθηκαν και μια βαθειά οικονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

Τι δήλωνε πριν δυο βδομάδες για τον ΠΟΥ, ο Ντόναλντ Τραμπ


Πριν δύο εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε πως η κυβέρνησή του εξετάζει αρκετές προτάσεις σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των οποία μια όπου η Ουάσιγκτον θα πληρώνει το 10% της προηγούμενης οικονομικής συνεισφοράς της.

Σε μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση και ότι η αμερικανική χρηματοδότηση προς τον αναφερόμενο παγκόσμιο οργανισμό, παραμένει παγωμένη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέστειλε την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον παγκόσμιο οργανισμό για την προώθηση της κινεζικής «παραπληροφόρησης» σχετικά με το ξέσπασμα του κορvνοϊού, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ενεργοποιήσει μία επανεξέταση του ΠΟΥ.

Από τη μεριά τους, αξιωματούχοι του ΠΟΥ απέρριψαν τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, ενώ η Κίνα υποστήριξε πως ήταν διαφανής και ανοιχτή.

Στο 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, η συνεισφορά των ΗΠΑ


Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.


Πηγή: iefimerida.gr



Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ