Ο Λάμπρος Βαμβακάς για την Παγκόσμια Ημέρα του Καπνίσματος

Petite Perle 300×250

31 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 2020:


«Προστατεύοντας τους νέους από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας καπνού και αποτρέποντάς τους από τη χρήση προϊόντων καπνού και νικοτίνης»

Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία και σημαντικό, αλλά τροποποιήσιμο, παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών, αναπνευστικών και άλλων νοσημάτων. Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η 31η Μαΐου εορτάζεται από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με σκοπό την ενίσχυση της επίγνωσης του κοινού σε σχέση με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και την ποιότητα ζωής και την ενδυνάμωση και προτροπή των ατόμων ως προς την υιοθέτηση προστατευτικών για την υγεία τους συμπεριφορών.
Ως πρωταρχικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για το 2020 έχει ορισθεί :

η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας καπνού και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2020 σηματοδοτεί την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας κατά της διαφήμισης και των μέσων χειραγώγησης στα οποία καταφεύγει η βιομηχανία καπνού για να προσελκύσει νεότερους σε ηλικία καταναλωτές και γι' αυτό ο ΠΟΥ καλεί τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν ενεργή δράση στον αγώνα για τη δημιουργία μιας γενιάς χωρίς κάπνισμα. . Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού, καθότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, οι καπνιστές φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID 19.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς χρήστες του, σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, με τα 1.2 εκατομμύρια των θανάτων αυτών να εκτιμάται ότι επέρχονται ως αποτέλεσμα της παθητικής έκθεσης στο τσιγάρο την οποίο υφίσταται ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και 65.000 ότι αφορούν παιδιά. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι στην Ευρώπη που σχετίζονται με το κάπνισμα φτάνουν σχεδόν τις 700.000, ενώ τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών σε ποσοστό 29% είναι χρήστες καπνού. Στην ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση της Επιτρόπου για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Κυριακίδου, ο καπνός είναι επίσης η κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου από καρκίνο, με το 27% όλων των θανάτων από καρκίνο να συνδέονται με το κάπνισμα. Εάν εξαλείψουμε τη χρήση καπνού, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε έως και το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, το 2017, το οικονομικό κόστος του καπνίσματος εκτιμήθηκε στο 4,6% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Στη χώρα μας, το 27% των ατόμων άνω των 15 ετών καπνίζουν καθημερινά, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση "Health at a Glance 2019". Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στο 2017, ένας στους τέσσερις εφήβους (25,8%) 16 ετών και άνω κάνει καθημερινή χρήση τσιγάρου στην Ελλάδα και περίπου 1 στους 10 (7,1%) καπνίζει περιστασιακά. Σύμφωνα με την ίδια στατιστική, οι δύο πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, στα οποία κορυφαίος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα.

Ο έλεγχος του καπνίσματος ως πρωταρχικό μέτρο για τη μείωση των συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου κακής υγείας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε συνεργασία με Επιστημονικούς φορείς, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας υλοποιούν κάθε χρόνο προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας και στηρίζουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων στην κοινότητα που προσβλέπουν στην ενίσχυση της κατανόησης των ωφελειών της αποφυγής και της διακοπής του καπνίσματος και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των νέων ανθρώπων , ως προς τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιζήμιες συνέπειες του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

Η χρήση καπνού δεν είναι ποτέ ασφαλής, η καλύτερη απόφαση στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του καπνίσματος , είναι να αφήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ