«Άλλη μία από τα ίδια» για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς

Petite Perle 300×250

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας εκφράζει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με τις εξελίξεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας. Η κυβέρνηση και η περιφέρεια, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την περσινή ολοσχερή καταστροφή των μικρών ελαιοπαραγωγούς, συνεχίζουν στην ίδια ρότα. Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, το ανεπαρκές κονδύλι, το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουν προσληφθεί ακόμη γεωπόνοι- τομεάρχες, αλλά ζητούν και «δανεικούς» από τους δήμους,  δεν καθησυχάζουν κανένα.

Για όλη αυτή την κατάσταση η δημοτική αρχή Γόρτυνας οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μη σιωπά κάνοντας το χατίρι κυβέρνησης – περιφέρειας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες, που μεγάλη μερίδα τους οδηγείται στο ξεκλήρισμα με τις αντιαγροτικές πολιτικές κυβερνήσεων -ΕΕ, δεν αντέχουν  άλλη μια χαμένη παραγωγή! 

Ούτε το αίσχος των δανεικών γεωπόνων από τους Δήμους -με το οποίο διαφωνούμε κάθετα- ούτε το να εξαιρούνται από τη δακοκτονία ολόκληρες περιοχές του δήμου Γόρτυνας και να αναλαμβάνουν την ευθύνη οι ίδιοι οι αγρότες αποτελούν λύση! Μάλιστα, είναι τέτοια η αγωνία των μικρών αγροτών στη Γόρτυνα,  που έφτασαν στο σημείο να συγκεντρώνουν χρήματα …με λαχειοφόρο για την προμήθεια των φαρμάκων ! 

Έχουμε πληρώσει πολλά για να βάζουμε ξανά και ξανά από την τσέπη μας για να αγοραστούν και τα φάρμακα για τους ψεκασμούς.

Δεν είναι μόνο το 2% στον ΕΛΓΑ, είναι όλοι οι φόροι και τα χαράτσια, το συνεχές ξεζούμισμα των βιοπαλαιστών της γης από όλες τις κυβερνήσεις με τις εντολές της ΕΕ, για να διώξουν τον μικρό αγρότη από τη γη του και να τη συγκεντρώσουν σε επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας κατανοούμε την αγωνία κάθε μικρού αγρότη,  που τον οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας. Τον καλούμε όμως να σκεφτεί αν έτσι προστατεύει την παραγωγή του και το εισόδημά του.

Καλούμε κάθε μικρομεσαίο ελαιοπαραγωγό μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα,  απομονώνοντας τους συμβιβασμένουςαγροτοσυνδικαλιστές,που είναι εντολοδόχοι  της κυβέρνησης ,  να παλέψει για:

  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
  • Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα  και με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να μπαλωθούν τρύπες στην ευθύνη της κυβέρνησης!
  • Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών (όχι μόνο των ασφαλισμένων).
  • Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.).
  • Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ