Μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Petite Perle 300×250

Μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για την οικονομική ανακούφιση των επιχειρηματιών ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης

Απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή για όσους μήνες δεν λειτουργούσαν – Αναλυτικά τα μέτρα που θα εισηγηθεί σε ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – Πάνω από ένα εκ. η μείωση των εσόδων τους τρεις μήνες των μέτρων

Μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για την οικονομική ανακούφιση των επιχειρηματιών ανακοίνωσε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία όλων των αντιδημάρχων και υπήρξαν αναφορές στις επιχειρήσεις που ήταν και παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα μέτρα και τις δράσεις που έκανε ο δήμος Ρεθύμνου από την ημέρα που ξέσπασε ο ιός και υπήρξε το lockdown.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΝΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

α. Έδωσε παράταση στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων και γενικότερα των ληξιπρόθεσμων οφειλών  χωρίς προσαυξήσεις.

β. Μείωσε τα μισθώματα από τα δημοτικά ακίνητα κατά 40%

γ. Ανέστειλε την καταβολή του ειδικού μισθώματος των κυλικείων εντός των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους

ΑΛΛΑ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

α. Δεν προχώρησε σε δεσμεύσεις ΑΦΜ

β. Δεν προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

γ. Δεν προχώρησε σε βεβαιώσεις οφειλών ώστε να μην είναι απαιτητές και να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ούτε κοινοποίησε κάθε είδους προστίμων

ε. Περιόρισε ή και ανέστειλε ελέγχους τήρησης κανονιστικών αποφάσεων και ελέγχους απόδοσης τελών

στ. Απάλλαξε τους ωφελούμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών από την καταβολή τροφείων

ζ. Απάλλαξε τους μαθητές της Δημοτικής φιλαρμονικής και του Δημοτικού ωδείου  από την καταβολή διδάκτρων

ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ

Α. Τα προβλεπόμενα της 68/20-3-20 ΠΝΠ και του Ν.4688/20

  1. Όλες οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 να απαλλαγούν από το ανταποδοτικό τέλος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για όσο διάστημα ίσχυαν αυτά.
  2. Όλες οι επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 και κάνουν χρήση παραχωρημένου Κ/Χ, να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί.
  3. Τη μείωση του Τέλους κατάληψης Κ/Χ για το έτος 2020 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν.4688/20. Δηλαδή στις επιχειρήσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου, θα επέρχεται μείωση του Τέλους αναλογικά με την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων. 

Β. Με δικιά μας πρωτοβουλία

  1. Την μετάθεση των δόσεων εξόφλησης της άδειας κατάληψης Κ/Χ για το υπόλοιπο 70% (αφού αφαιρεθούν οι ανάλογες ανωτέρω απαλλαγές), για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
  2. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λόγο της κρίσης θα επιλέξουν να μη λειτουργήσουν φέτος, να τους δοθεί η επιλογή της αναστολής καταβολής του Τέλους Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για τους υπόλοιπους μήνες του 2020. Το ποσό αυτό θα βεβαιωθεί και θα καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση το Μάιο του 2022. Το ανωτέρω ποσό όμως θα επιβαρυνθεί με τους προβλεπόμενους από την νομοθεσία τόκους.   

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει την τροποποίηση των αποφάσεων των δημοτικών τελών, θα εισηγηθούμε τον Αύγουστο στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας του έτους 2021 τη γενναία μείωση ή και απαλλαγή από αυτά για τους (α) μακροχρόνια άνεργους, (β) τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και (γ) τους άπορους.

Αν προκύψει μέσα στο έτος σχετική νομοθετική ρύθμιση που να δίνει την δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης δημοτικών τελών τότε θα επανέλθουμε με νέα εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ  ΛΟΓΩ ΤΟΥ COVID-19

Μέσα Ατομικής Προστασίας:……………………….…..… 170.099 € 

Ειδική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες:……….………….… 6.992€ 

Εξοπλισμός – επικοινωνία:………………………….…..….… 26.300 € 

Απολυμάνσεις:………………………………………………..….… 41.482 € 

Πρόσθετες δαπάνες προσωπικού:……………….…..… 212.156 € 

Φαρμακευτικό υλικό:……………..……………………………… 2.500 € 

Διάφορα έξοδα:…………………………………………….……..… 9.000 € 

ΣΥΝΟΛΟ:………………………………………………..…………. 468.529 €

Η μέχρι σήμερα κρατική επιχορήγηση ήταν 474.000 €

πηγή: https://www.cretalive.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ