Σταϊκούρας για επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι επιχειρήσεις θα πάρουν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ

Τελευταία Ενημέρωση:

Οι επιχειρήσεις θα πάρουν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την πρώτη φάση που θα τεθεί «σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα πόσα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου. «Το νέο πρόγραμμα θα αφορά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, διότι θα ενσωματώνει εκτός από τα στοιχεία Μαρτίου και τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου που η πτώση του τζίρου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις», όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν και όσες επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση, ωστόσο από το ποσό του δεύτερου προγράμματος θα αφαιρεθεί το ποσό που έλαβαν στην πρώτη φάση. «Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την μείωση του τζίρου τους. Από το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται το ποσό που ήδη έχουν λάβει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις που δεν είχαν πάρει χρηματοδότηση», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή και των ατομικών επιχειρήσεων που υπέστησαν μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας. Όσον την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δόθηκαν σε περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά ύψους 510 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή κατά μέσο όρο 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ειδικότερα, το 58% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν είχαν έναν έως πέντε εργαζόμενους, το 94% μέχρι 20 εργαζόμενων.

Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση νομοσχεδίου για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για την «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...