Ζητούν αποζημιώσεις για την καταστροφή σε αμπέλια και ελαιώνες

Petite Perle 300×250

Παραγωγοί είχαν συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Στην Περιφέρεια Κρήτης βρίσκονται αυτή την ώρα εκπρόσωποι της Ένωσης Ηρακλείου και της ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και πραγματοποιούν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με φόντο τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τον τελευταίο καύσωνα και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τις 15 Μαΐου μέχρι σήμερα. 

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε "δίκαια" τα αιτήματα των παραγωγών, υπερασπιζόμενος το αίτημά τους για αποζημιώσεις. Μάλιστα προανήγγειλε ότι αύριο θα έχει ο ίδιος επαφή με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. 

«Αύριο θα έχουμε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα μεταφέρουμε από κοντά όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχω διαπιστώσει από κοντά το Σάββατο καθώς επισκέφθηκα αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους αγρότες της Κρήτης», δήλωσε συγκεκριμένα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, παρουσία και του βουλευτή Σύριζα Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, τόνισαν πως είναι καθολική απαίτηση του αγροτικού κόσμου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών από τα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές τόσο στα αμπέλια, όσο και στις ελιές. Σημείωσαν δε πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια η κάθετη πτώση κατά 20 βαθμούς, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειες.

«Είναι μία δίκαιη διαμαρτυρία των αγροτών για τις ζημιές που είχαμε  από τις μεγάλες  θερμοκρασίες.  Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο. Σε συνεργασία όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για αποζημιώσεις που πρέπει να πάρει ο αγροτικός κόσμος. Αν δεν πάρει αποζημιώσεις, εάν δεν γίνει απόσταξη, δεν θα μπορεί να έχουμε επόμενη μέρα. Άρα όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση αυτά που πρέπει να δοθούν στους αγρότες», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

"Υπάρχει αμπέλι που έχει 95% καταστροφή"

Όπως τόνισε, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, "η παραγωγή σε αμπέλια και ελαιώνες είναι σε βαθύ τέλμα λόγω του καύσωνα". 

 "Είμαστε αποδέκτες της Κλιματικής Αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Πάνω από το 80% της παραγωγής στην ελαιοκαλλιέργεια έχει χαθεί. Έχει καεί το 80% του ανθού" σημείωσε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως και "οι ζημιές στα αμπέλια είναι επίσης μεγάλες. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, όπως και η ελιά".

Ο κ. Χιλετζάκης, επανέλαβε ότι "η ελιά πρέπει να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, χωρίς να ξεχνάμε όμως και τις ζημιές των προηγούμενων ετών που είναι υπό διερεύνηση". 

CRETALIVE

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ