Στο 1,4 δισ. ευρώ η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή

Petite Perle 300×250

Υπερδιπλασιασμό και στον αριθμό των επιχειρήσεων που θα λάβουν χαμηλότοκο δάνειο απευθείας από το Taxis αλλά και στο ποσό που θα μοιραστεί στην αγορά περιμένει να καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Ιούνιο οπότε και προγραμματίζεται να γίνει ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 1,4 δις. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000 καθώς πλέον θα δίνεται δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ακόμη και στις ατομικές επιχειρήσεις. Ελάχιστα ποσά δεν θα υπάρχουν –όπως συνέβη στον πρώτο γύρο- και το τελικό ποσό που θα λαμβάνει η κάθε πληγείσα επιχείρηση θα καθορίζεται από τη μείωση του τζίρου στην περίοδο Μαρτίου-Απριλίου (ή και Μαίου) αλλά και από τον αριθμό των εργαζομένων που μπήκαν (ή δεν μπήκαν) σε καθεστώς αναστολής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δανεισμού στον 2ο γύρο δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Το ποσό θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Θα υπάρχει περίοδος αναστολής μέχρι το τέλος του 2021 (περίοδος χάριτος) και δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις έως το 2024. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας και το ποσό θα είναι ακατάσχετο. Ως προς τα χαρακτηριστικά του δεύτερου γύρου θα ισχύσουν τα εξής:

1. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης και οι ατομικές επιχειρήσεις κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Ακόμη και "ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που όμως χρήζουν στήριξης" όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

2. Για την εκπλήρωση του κριτηρίου μείωσης του τζίρου θα λαμβάνεται σίγουρα υπόψη ο κύκλος εργασιών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου (συγκριτικά με τον μέσο κύκλο εργασιών για την προηγούμενη τριετία για το ίδιο διάστημα) ενώ μένει να αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί και ο Μάιος. Στοιχεία διαθέσιμα του μηνός Μαίου. Πλέον, δεν χρειάζεται να αναμένεται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς όσοι θέλουν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή οφείλουν να απομονώνουν την πορεία των εσόδων ανά μήνα (και όχι ανά τρίμηνο όπως επιβάλλει η δήλωση ΦΠΑ) και να την δηλώνουν στην σχετική πλατφόρμα

3. Θα μπορούν να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο και οι εταιρείες που εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει με τον μαθηματικό τύπο του δεύτερου γύρου, θα αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη αποδοθεί από τον πρώτο γύρο.

4. Δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά όπως συνέβη στον πρώτο γύρο. Δηλαδή, δεν θα είναι διασφαλισμένο ότι μια επιχείρηση χωρίς προσωπικό θα παίρνει 2000 ευρώ, μια επιχείρηση με έως 5 άτομα προσωπικό 4000 ευρώ κ.ο.κ.

5. Όσοι δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής, θα επιβραβεύονται με μεγαλύτερα ποσά δανεισμού.

6. Θα υπάρξει ρήτρα μη απόλυσης προσωπικού για μια ακόμη φορά ώστε όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα να μην μπορούν να απολύσουν πιθανότατα για μια περίοδο 8-9 μηνών.

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ