Ανοίγουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο τα γυμναστήρια

Petite Perle 300×250

Μια σειρά επιχειρήσεων έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους, ενώ άλλες αναμένονται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες. Τα γυμναστήρια εξεταζόταν να ανοίξουν στο τέλος Ιουνίου, όμως φαίνεται ότι ο σχεδιασμός αυτός αναθεωρείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανοίξουν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει προοδευτικά το σύνολο της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων στον οικονομικό τομέα.

Έτσι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, ενώ είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί η μουσική στα beach bar από τις 5/6 αλλά και η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων (των εξωτερικών χώρων σε αυτά) από 8/6.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι, για τήρηση των μέτρων λειτουργίας, στην εστίαση.

Τα αιτήματα των επαγγελματιών του χώρου

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ (Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής) συνοπτικά, τα αιτήματα τους αφορούν την άμεση επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, με τους προφανείς περιορισμούς λόγω κορονοϊού και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, καθώς και η οικονομική στήριξη του κλάδου (επίδομα, μείωση ενοικίου για τα γυμναστήρια, μείωση εισφορών κ.α.)

Όπως τονίστηκε και στον κ. Παπαθανάση, «η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στο έβδομο στάδιο, όπως αυτή προγραμματίζεται την 29η Ιουνίου, είναι η περίοδος που ο τζίρος τους παρουσιάζει μεγάλη ύφεση και θα υποβάλλει τους επαγγελματίες σε περαιτέρω έξοδα χωρίς να υπάρχουν έστω τα αντίστοιχα έσοδα, με αποτέλεσμα αρκετά γυμναστήρια να βάλουν μόνιμα λουκέτο και να βρεθούν χιλιάδες γυμναστές χωρίς εργασία.

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους όπως της εστίασης ή του τουρισμού που για αυτούς η επαναλειτουργία τους στο έβδομο στάδιο αποτελεί την πιο κερδοφόρα περίοδο, οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάϊος που τα γυμναστήρια τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αποτελούσαν το 40% του ετήσιου τζίρου τους».

Αναλυτικά τα αιτήματα του ΣΥΠΦΑΑ:

• Αναθεώρηση την ημερομηνίας άρσης αναστολής λειτουργίας γυμναστηρίων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων (πριν εκπνεύσει ο τρέχων μήνας).
• Άμεση άδεια να εκτελούνται ιδιαίτερα μαθήματα (1 γυμναστής-1 ασκούμενος).
• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα επόμενα 2 έτη.
• Μείωση καταβολής ενοικίου τουλάχιστον έως τη λήξη του έτους.
• Οικονομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο/Ιούνιο που αποτελούν κερδοφόρα περίοδο του κλάδου (σε αντίθεση με κλάδους εστίασης ή τουρισμού που την αντίστοιχη περίοδο θα επαναλειτουργούν).

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ