Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Συνάντηση σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Petite Perle 300×250

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση με στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός στις 18:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται μεταξύ άλλων να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας αρχίζει να ξεδιπλώνει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με στόχο να μπλοκάρει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν. Τις ελληνικές θέσεις στηρίζουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι ΗΠΑ που καταδικάζουν τις ενέργειες της Άγκυρας. Ο Ερντογάν ρίχνει όλο το βάρος του στους ενεργειακούς πόρους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι κινήσεις του σε μια περιοχή που οι ισορροπίες είναι ιδιαιτέρως ρευστές.

Άγκυρα: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω

Η Τουρκία εξακολουθεί να τραβάει το σχοινί της έντασης καθώς μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ακολούθησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία σημειώνεται πως η Άγκυρα "δεν θα κάνει πίσω και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, χωρίς καμία υποχώρηση".

Επίσης τονίζεται η στήριξη της Τουρκίας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης:

"Η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της".

Η Άγκυρα εξακολουθεί να δίνει χάρτες στην δημοσιότητα προκειμένου να δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην διεθνή κοινότητα. Μάλιστα υπεύθυνος Ναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ατζιές, έδωσε ανέβασε στα social media την θαλάσσια περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες.

Διακόπουλος: Αν χρειαστεί, θα δράσουμε στρατιωτικά

O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος μιλώντας στο Open υποστήριξε πως στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης απάντησε.

"Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ Διακόπουλος σημείωσε "πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις", ενώ για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε "θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί".

Το διπλωματικό "οπλοστάσιο" της Αθήνας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές κινήσεις με τον Νίκο Δένδια να κλιμακώνει της κινήσεις απέναντι στην Άγκυρα. Η αρχή έγινε με το διάβημα, ακολουθήσε η κλήση του Τούρκου πρέσβη στο ΥΠΕΞ, η συνέχεια δόθηκε με τις επιστολές στον ΟΗΕ με στόχο να μπλοκάρει η ελληνική πλευρά την τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα επόμενα 24ωρα θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις όπως η ενημέρωση του ΝΑΤΟ αλλά και των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών.

"Το υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά" τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Αποστάσεις από τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας πήρε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο -Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

"Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση".

Ε.Ε: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας". Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία".

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ