Πανελλήνιες: Σκέψεις να μπορούν τα ΑΕΙ να ορίζουν ελάχιστο βαθμό σε μαθήματα

Petite Perle 300×250

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να μπορούν τα πανεπιστήμια να ορίζουν κατώτατο βαθμολογικό όριο σε μαθήματα των Πανελληνίων που κρίνονται σημαντικά για την εισαγωγή των υποψηφίων σε μια σχολή.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης, «το υπουργείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ορίζουν τα πανεπιστήμια και οι επιμέρους σχολές και τμήματα έναν ελάχιστο βαθμό για συγκεκριμένα μαθήματα -για παράδειγμα να μπορεί το Πολυτεχνείο να απαιτεί "χ" βαθμό στα Μαθηματικά. Είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Διγαλάκη».

Αφορμή στάθηκε η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων και η κυρία Κεραμέως απάντησε στην πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) Χαράλαμπου Κυραϊλίδη να μπορούν να καθορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στη σύνθεση των τμημάτων του Δημοτικού σε περίπτωση νέας εξέλιξης της πανδημίας το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών ως προς τον αριθμό σε κάθε τμήμα, είπε η κυρία Κεραμέως, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι «περάσαμε τον κάβο».

Για τα θέματα διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αυτοί της ειδικής αγωγής ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, ενώ για τους διορισμούς της γενικής εκπαίδευσης είπε ότι το ΑΣΕΠ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και προχωρούν κι εκεί. Για το θέμα σημειώθηκε και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση της κυρίας Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, εξ αφορμής της εκτίμησης του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Θ. Μαλαγάρη ότι δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογράψει τους διορισμούς 1.040 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ότι ακολουθούν και άλλοι, ενώ ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι όποιοι διορισμοί ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η κυρία Κεραμέως είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το NYU, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς, να θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας εξαιρετικά πανεπιστήμια. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, είναι να φροντίσουμε για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε η συνεργασία αυτή να λάβει σάρκα και οστά. Θέλουμε η χώρα μας «να γίνει ένας φάρος γνώσης», να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και να προχωρήσουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, πρόσθεσε η υπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ