Να παραχωρηθούν στο λαό του Ηρακλείου ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την ανάγκη διεκδίκησης και παραχώρησης στο λαό του Ηρακλείου ελεύθερων χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού. Η ΤΕ Ηρακλείου από κοινού με τις Τομεακές Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ καλεί αύριο 5 Ιουνίου σε κινητοποίηση στο πάρκο Γεωργιάδη (στην είσοδο απέναντι από το Άγαλμα Βενιζέλου), στις 11:30.

Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο προβάλλεται επιτακτική όχι μόνο η ύπαρξη χώρων κατάλληλων για την αναψυχή των κατοίκων της πόλης αλλά και η αποσύνδεσή από οποιαδήποτε εμπορευματική, επιχειρηματική δραστηριότητα, να είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, των φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο Γεωργιάδη, το οποίο αποτελεί ένα βασικό θύλακα πρασίνου της πόλης και πρέπει να παραχωρηθεί άμεσα στο λαό του Ηρακλείου. Για το πάρκο Γεωργιάδη το κρίσιμο είναι να παραμείνει ο χαρακτήρας του ως αστικό δάσος και να μην αλλάξουν οι όροι και οι κανόνες χρήσης του ως ανοιχτός χώρος ανάπαυσης, πολιτισμού και αναψυχής για το λαό και τα παιδιά του. 

Το θέμα βέβαια με το πάρκο, είναι ένα μόνο μέρος του γενικότερου προβλήματος που αφορά το ελάχιστο πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στο Δήμο Ηρακλείου. Η εγκατάλειψη και η διαχρονική αδιαφορία των τωρινών και προηγούμενων κυβερνήσεων και βέβαια των τοπικών αρχών που εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές έχει ως αποτέλεσμα στρέμματα πρασίνου να είναι παρατημένα, όπως τα δεκάδες στρέμματα δίπλα στα τείχη, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε χώρους που μπορούν να αποφέρουν κέρδος, όπως η πρώην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών που δίνεται ως φιλέτο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με σχέδια εμπορευματικής εκμετάλλευσης.

Καλούμε το λαό της πόλης μας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι μέρες της πανδημίας ανέδειξαν εμφατικά την ανάγκη ανοιχτών χώρων κατάλληλων για αναψυχή και αθλητισμό.Είναι ανάγκη σήμερα τα πάρκα, οι ανοιχτοί χώροινα πολλαπλασιαστούν στην πόλη του Ηρακλείου, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να μην περάσει στη συνείδηση των εργαζομένων ότι πρέπει να πληρώνει πανάκριβα για να έχει νερό ή ελεύθερο χώρο για άθληση και αναψυχή.

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή εν μέσω πανδημίας πρέπει να βρει εμπόδια από το εργατικό κίνημα, από τους κατοίκους της πόλης. Είναι υποκριτικές οι δηλώσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων και η δήθεν ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για αυτή τη «σωτηρία» του περιβάλλοντος προβάλλουν ως μοναδική διέξοδο την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη που στην ουσία πρόκειται για κερδοφόρες επενδύσεις  που τελικά πατάνε στην καταστροφή δασών σε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα κ.α

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ