Κώστας Φασουλάκης: Να είναι επιφυλακτικοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Petite Perle 300×250

Κανένα γλέντι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τις 15 Ιουλίου – Αβεβαιότητα και τα ταμεία άδεια στους Συλλόγους

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Στον "αέρα" βρίσκονται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Μαλεβιζίου, αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τους υγειονομικούς όρους που θα ληφθούν από τον ΕΟΔΥ, όσον αφορά στις εκδηλώσεις που κάθε χρόνο διοργανώνονται στην περιοχή.

Η Φωνή του Μαλεβιζίου επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, ο οποίος βρίσκεται εν αναμονή διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τους μη στεγασμένους υπαίθριος χώρους – πλατείες.

«Σε επικοινωνία μου με τον Γ.Γ. Πολιτισμού ζήτησα να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς κατανοώ απόλυτα την αγωνία που επικρατεί στους Πολιτιστικούς Συλλόγους», τονίζει ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος για τους μη ελεγχόμενους υπαίθριους χώρους».

Έτσι, οι υπεύθυνοι των Πολιτιστικών Συλλόγων που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό προετοίμαζαν τις εκδηλώσεις τους, αυτή τη στιγμή παραμένουν αδρανείς αναγκαστικά μέχρι νεωτέρας. Αυτό πάντως που συμβουλεύει ο κ. Φασουλάκης είναι «οι υπεύθυνοι των Π.Σ. να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα υπάρχει απεριόριστη προσβασιμότητα, αλλά θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα όπως αυτά στους ελεγχόμενους χώρους και τα καταστήματα εστίασης. «Η εγκύκλιος του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ θα διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα γίνουν οι εκδηλώσεις, τον αριθμό ατόμων και τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρηθούν».

Η μοναδική ενημέρωση μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Πολιτισμού αφορά στους ελεγχόμενους χώρους, όπως το Κηποθέατρο Ηρακλείου, το οποίο ανοίγει τις πύλες του για το κοινό στις 15 Ιουνίου, με άδεια για μόλις 250 θέσεις, έναντι των 1240 προ κορωνοϊού.

Όσον αφορά στους μη ελεγχόμενους χώρους, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση πριν τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι βασικές προϋποθέσεις για τους παραπάνω χώρους είναι πως θα λειτουργούν με το 40% της συνολικής χωρητικότητάς τους, η σκηνή θα βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά των θεατών ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου ακόμη και για τους όρθιους σε περίπτωση που πρόκειται για αντίστοιχη εκδήλωση.

Την απόσταση του 1,5 μέτρου δε είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται επί σκηνής.
Αυτό ωστόσο που είναι πραγματικά ανήσυχο σύμφωνα με τις διοικήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων είναι η οικονομική δυσπραγία, λόγω στέρησης εσόδων από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αλλά και η αβεβαιότητα για το πότε θα ενημερωθούν, έτσι ώστε να αρχίσουν τις ετοιμασίες.

«Ούτε ημερομηνίες μπορούμε να κλείσουμε, ούτε καλλιτέχνες, ούτε μπορούμε να προετοιμαστούμε. Είμαστε στο περίμενε…», δηλώνει στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» πρόεδρος Π.Σ., ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «Φέτος η κατάσταση οικονομικά για τους Συλλόγους θα είναι πολύ δύσκολη λόγω πάγιων εξόδων που έχουμε. Όσον αφορά στα έργα που είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε στο χωριό μας, τώρα δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε και αναγκαστικά τα αναβάλλουμε».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ