Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά»

Petite Perle 300×250

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε προκλητικός για την Αγιά Σοφιά.

Ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT και εμφανίστηκε αποφασισμένος να "τραβήξει το σχοινί".

«Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της γειτονικής χώρας ερωτηθείς για το ζήτημα.

Μάλιστα, κατηγόρησε τους Κυπρίους για επιθέσεις σε τζαμιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "στην Κύπρο πέταξαν δυο μολότοφ σε τζαμιά".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προστριβές με την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε πως η «Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση».

Αναφερόμενος στα θαλάσσια σύνορα και τις γεωτρήσεις που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Μεσόγειο, υποστήριξε πως η χώρα του δραστηριοποιείται μόνο σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να «μάθει καλύτερα» ποια είναι η δυναμική της χώρας και πού είναι τα όρια της σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν είχαμε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρήσεις. Τώρα έχουμε τρεις γεωτρήσεις και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη» σημείωσε για τις δραστηριότητες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι… συμφώνησε με τον Τραμπ;

Εν τω μεταξύ, η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε επίσης στην συνέντευξη, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ορισμένα ζητήματα» που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

«Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση TRT.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αγιά Σοφιά: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί

Όλα αυτά ενώ την Δευτέρα, 08.06.2020, έγινε γνωστό πως η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν θα γίνει το χατήρι του Ερντογάν και θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου και θα εξεταστεί το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Υποτίθεται ότι η υπόθεση είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018 από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, που είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.

ΠΗΓΗ NEWSIT

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ