Κ. Χατζηδάκης: «Ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων θα σταματήσει να καπνίζει»

Τελευταία Ενημέρωση:

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα σημάνει   το κλείσιμο των τριών   εργοστασίων της ΔΕΗ, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στις δηλώσεις του.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε από τη «Φωνή του Μαλεβιζίου» και την Κορίνα Καφετζοπούλου για το πότε θα εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έγγραφες δεσμεύσεις. Αλλά και περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από αυτό το ζήτημα, με κυρίαρχο αν θα παραμείνει ψυχρή εφεδρεία στα Λινοπεράματα, όπως επίσης και αν στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ θα είναι και η απόδοση των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του εργοστασίου.

Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού:

«Όσον αφορά στην απομάκρυνση των Λινοπεραμάτων για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία έτη, προφανώς θα κλείσει την ίδια μέρα που θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το τεστ, για την ηλέκτριση της Κρήτης μέσω της υποθαλάσσιας σύνδεσης. Αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το 2023 θα κλείσει το εργοστάσιο και θα σταματήσει να καπνίζει και θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες, όπως λαμβάνονται και για την απολιγνητοποίηση για τους εργαζομένους της ΔΕΗ, θέλω να το πω διότι βλέπω και την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αυτό είναι δέσμευση δική μας και δέσμευση της Διοίκησης της ΔΕΗ, ότι ακολουθείτε στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη, το ίδιο τηρουμένων των αναλογιών θα γίνει και εδώ.

Καταλαβαίνω ότι τίθεται ένα θέμα, τι θα τα κάνετε τα εργοστάσια; Θα τα κάνετε πάρκα; Θα τα «εξαφανίσετε»; Θα τα κρατήσετε ως μουσεία;

Θα πρέπει να υπάρχει μια εφεδρεία, διότι μπορεί για   κάποιο λόγο τα καλώδια κάποιες ημέρες να μην λειτουργούν και επομένως δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κρήτη στο έλεος της συγκυρίας. Για όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες μελέτες προφανώς δεν θα τα χρειαστούμε όλα τα εργοστάσια μαζί. Θα γίνουν όπως ξανά λέω όλες οι αναγκαίες μελέτες,  θα υπάρξουν τα μέτρα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά νομίζω ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα γίνεται με το κλείσιμο των εργοστασίων. Από εκεί και πέρα όλα   τα άλλα θα έχουμε τον χρόνο, με τις σωστές μελέτες, στηριγμένοι στα δεδομένα της επιστήμης να τα βρούμε».

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...