Μ. Μανουσάκης: Για τα αντασταθμιστικά οφέλη του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Η σημερινή τελετή υπογραφής με τους αναδόχους του έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης αποτελεί δικαιώση για τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του, Αριάδνη, καθώς μετά από δύσκολες μάχες ξεκινά η υλοποίηση του έργου.  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι στόχος είναι η ηλέκτριση στα μέσα του 2023 βάσει των συμβάσεων που υπογράφονται σήμερα.

Αναλυτικά για τη δέσμη των αντισταθμιστικών και στις αλλαγές του έργου που θα γίνουν στη Δαμάστα με υπογειοποίηση των καλωδίων και μετατόπιση του σταθμού για τον περιορισμό της οπτικής όχλησης ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε αναλυτικά:

«Αλλάξαμε πολλές φορές τη χάραξη των γραμμών μας. Πήραμε επιπλέον μέτρα από αυτά που χρειαζόταν. Η διασύνδεση για την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης με υπογειοποίηση όλων των χερσαίων γραμμών στην Κρήτη, και πολλές ακόμα βελτιωτικές αλλαγές που αύξησαν τον προϋπολογισμό του έργου, καλώς, κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα μετά από διαβούλευση με την τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο. Καταλήξαμε σε μια δέσμη κοινωφελών έργων, όπως ανέφερε ο Υπουργός. Στη σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ειδικά και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα για την στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα και τους δημάρχους Πλατανιά και Χανίων. Θα γίνουν μαζί με το έργο αναπλάσεις  κεντρικών δρόμων, επέκταση δημοτικού φωτισμού, θα γίνει ανακαίνιση σχολικών μονάδων, κατασκευή φωτοβολταϊκών 1 μεγαβάτ. Θα γίνει βελτίωση αθλητικών υποδομών στη Δαμάστα, εξοπλισμός ιατρείων κ.α.».

Ο κ. Μανουσάκης παράλληλα τόνισε: "Στο τέλος του 2020 θα ηλεκτρίσουμε το καλώδιο της μικρής διασύνδεσης. Είναι αδιανόητο να μην έχει ενεργειακή ασφάλεια το νησί της Κρήτης και αυτή η εποχή τελειώνει πλέον. Προσδωκούμε το ίδιο επίπεδο συνεργασίας που είχαμε στη μικρή διασύνδεση να το έχουμε και με τη μεγάλη".

Η Κρήτη γίνεται πλέον δυνητικός ενεργειακός κόμβος και αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη και αυτονόητη γεωπολιτική σημασία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. 

Ακόμα, ανέφερε ότι "συσσωρεύσαμε πολλή εμπειρία για να βρεθούμε σήμερα εδώ και κάναμε υπερπροσπάθεια. Το έργο έχει σχεδιαστεί σε μακρύ ορίζοντα με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Κρήτης. Η τάση των 500 kV είναι δοκιμασμένη, το ίδιο ισχύει και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό και η ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες διασυνδέσεις".

Όπως σχολίασε, τέλος, ο κ. Μανουσάκης, "εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, μάχες έδωσε όλο αυτό το διάστημα και το υπουργείο και ο κ. Σταθάκης έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις για να είμαστε σήμερα εδώ, όπως και ο κ. Χατζηδάκης έπειτα στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Η ΡΑΕ έβαλε απόλυτη προτεραιότητα την έγκαιρη έναρξη του έργου. Ως εκ τούτου, η έναρξη της διασύνδεσης δεν είναι μόνο τεχνολογικό, αλλά και πολιτικό επίτευγμα. Αποτελεί επιστέγασμα της πολιτικής σοβαρότητας ανθρώπων διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεολογιών. Δείχνει ότι μπορεί επιτέλους να σπάσει η κακή εθνική μας παράδοση που θέλει τα μεγάλα έργα να κολλάνε".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ