Στ. Αρναουτάκης: Γίνεται ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

Petite Perle 300×250

 

 «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%» .Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ο Περιφερειάρχης  Σταύρος Αρναουτάκης.

«Η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επιβεβαιώνει την αντίληψή μας, πως η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων», τόνισε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο κ Αρναουτάκης, πλέον αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού  και η δυνατότητά του  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο  επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023:

 • Θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.

 • Μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

• Θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%,.

• Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, αντιμετωπίζοντας με τρόπο δραστικό την παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας»

«Θα μεταβληθεί  οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα  ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, όσο και ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες, θα χειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στην φάση της κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού. Ικανοποιώντας, παράλληλα, τα  αιτήματα τοπικών κοινωνικών και περιοχών, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με την επιπλέον επένδυση, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, για τη διασφάλιση χαμηλότερης όχλησης, στην Δαμάστα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, καθώς με τη δική τους πολιτική βούληση και επιμονή, όπως είπε, βρισκόμαστε στην ευχάριστη συγκυρία, αποδεικνύοντας και οι δύο πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, προς όφελος των πολιτών.

 "Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, «ανάβουμε πράσινο» για να βάλουμε την Κρήτη στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασία", κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ