Ζόρικα τα πράγματα για το εμπόριο-Στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Petite Perle 300×250

Τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις περιέγραψαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μιλώντας για έλλειψη ρευστότητας και τον κίνδυνο για λουκέτα.

Ειδικά το πρόβλημα με τις ανοικτές στους ΚΑΔ αλλά κλειστές στην πράξη, λόγω απουσίας τουρισμού, εποχιακές εμπορικές επιχειρήσεις, όπως είπαν, είναι τεράστιο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναγνώρισε πως η Κρήτη αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας των εποχιακών κλειστών επιχειρήσεων της, ζήτημα που πρέπει να ειδωθεί άμεσα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν ΚΑΔ που αυτή τη στιγμή τις παρουσιάζουν ως ανοικτές, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όμως δεν έχουν καθόλου τζίρο αφού είναι πρακτικά κλειστές μια και δεν έχουν πελάτες.

Πρέπει, σημείωσε ο ίδιος, και αυτές οι επιχειρήσεις να ενταχθούν στα μέτρα που αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις  και με διευκολύνσεις να βρουν το βηματισμό τους.

Μάλιστα αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που τον έφερε στην Κρήτη, ώστε να μιλήσει με τις επιχειρήσεις, με τους προέδρους των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων και όλοι μαζί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν την κατάσταση, διεκδικώντας μέτρα από την κυβέρνηση.

Η ΕΣΕΕ, σημείωσε ο πρόεδρος της, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων, ο τζίρος των οποίων αυτή τη στιγμή είναι 40%-50% κάτω από τον περσινό.

Αυτός ο τζίρος, είπε, δεν φτάνει για να καλύψει lockdown 52 ημερών και το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο πηγαίνουμε προς τη λήξη των αναστολών υποχρεώσεων. Όταν θα φθάσουμε σε αυτές τις ημερομηνίες θα έχουν συσσωρευτεί ένα σωρό υποχρεώσεις που δεν θα μπορούν να καλυφθούν και γι αυτό απαιτείται η έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας, σε όσα έπρεπε να έχουν γίνει για τον κλάδο τους εδώ και καιρό  αλλά δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί στάθηκε ιδιαίτερα στην άδικη εξαίρεση, από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, 130.000 ατομικών επιχειρήσεων. Επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού των μικροπιστώσεων, ώστε να ωφεληθούν και οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία τους.

Μηδενική έως αρνητική η ρευστότητα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΗ Μανόλης Κουμαντάκης έκανε λόγο για αγορές που έχουν συνθλιβεί από την δύσκολη συγκυρία που ζούμε ενώ εξέφρασε το φόβο πως τα προβλήματα συνεχώς θα διευρύνονται χωρίς να λύνονται, αφού οι κοινωνίες δεν μπορούν να στηρίξουν τις αγορές. Η ρευστότητα, είπε, είναι σε πολύ κακή κατάσταση και τα οικονομικά στηρίγματα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά από 3 μήνες, δεν έχουν υλοποιηθεί στον κλάδο τους.

«Ακούσαμε για πολλά δις από την ΕΕ και τον προϋπολογισμό όμως η ρευστότητα μας παραμένει μηδενική έως αρνητική. Γι αυτό ζητάμε τα οικονομικά στηρίγματα του Μαρτίου να εφαρμοστούν για να μην βιώσουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις και λουκέτα ως το τέλος του χρόνου» τόνισε με έμφαση. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ