Πανελλαδικές: Χρήσιμες συμβουλές από τον Μ. Μετζάκη, διευθυντή του φροντιστηρίου “ΚΥΚΛΟΣ”

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Γράφει ο Μανώλης Μετζάκης, Καθηγητής Μαθηματικών, Διευθυντής του Φροντιστηρίου “ΚΥΚΛΟΣ” στο Γάζι

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλήνιων Εξετάσεων με τους χιλιάδες νεαροὐς υποψηφίους να συναγωνίζονται για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!!!

Ο μεγάλος στόχος για τις ημέρες αυτές είναι ο μαθητής να μπορέσει να αποδώσει το μέγιστο δυνατό. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να προσέξει κυρίως την ψυχολογία του, τη διατροφή του, τον ύπνο του καθώς και άλλους σημαντικούς παράγοντες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Η καλή ψυχολογία μπορεί να γίνει το μεγάλο ατού του υποψηφίου για την επιτυχία.

Οι προστριβές στο οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν. Παγώστε το χρόνο και αφήστε όλα αυτά που σας απασχολούν για μετά τις εξετάσεις. Εξάλλου οι μέρες δεν είναι πολλές. Η ηρεμία είναι ένα πολύ καλό συστατικό για την επιτυχία!!!

Ο υποψήφιος θα εξεταστεί Πανελλαδικά σε 4 ή 5 μαθήματα. Ίσως, λοιπόν, σε κάποιο από αυτά να μην έχουμε τη μέγιστη δυνατή επιτυχία. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει καθόλου. Το ξεχνάμε και προχωράμε εστιάζοντας στα εναπομείναντα μαθήματα.

Η διατροφή επίσης παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο.

Καλό θα είναι να μην αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, εκτός από 1 ή 2 πραγματάκια, όπως η αποφυγή καφέ μετά το απόγευμα που μπορεί να μας κρατήσει άυπνους το βράδυ όπως και ένα βαρύ δείπνο.

Τα συμπληρώματα διατροφής καλό θα ήταν να αποφεύγονται, εκτός και αν μας τα συστήσει κάποιος ειδικός! Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να σημειωθεί πως τις ημέρες των Πανελληνίων, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να παίξουν το ρόλο του ειδικού και πλησιάζουν τους υποψηφίους, κάνοντας τους χίλιες δυο προτάσεις οι οποίες υποτίθεται θα τους βοηθήσουν! Οι υποψήφιοι, λοιπόν, θα πρέπει να τους αγνοήσουν και να συμβουλεύονται μονάχα ειδικούς με πιστοποιήσεις!

Ο ύπνος έχει το δικό του σημαντικό ρόλο στην επιτυχία!!!

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να ξενυχτούν διαβάζοντας τα βράδια πριν από τις εξετάσεις, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όλη την ύλη στο μυαλό τους. Αυτό είναι αδύνατο. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξαντληθούν και να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν όπως πρέπει τη στιγμή των εξετάσεων.
Ωφέλιμος θα ήταν ένας 7ωρος ή 8ωρος ύπνος, αλλά αν αυτός δεν έρθει, οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να αφήσουν τα βιβλία, να ξαπλώσουν, να χαλαρώσουν, να ακούσουν μουσική ή να διαβάσουν κάποιο εξωσχολικό βιβλίο. Η αποφυγή τηλεόρασης και κινητού είναι επιβεβλημένη.

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι η επανάληψη όσων διδάχτηκαν οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της χρονιάς και όχι η προσπάθεια να μάθουν καινούρια πράγματα, την τελευταία στιγμή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι δε γνωρίζουν την ύλη και να τους δημιουργήσει άγχος.

Ένα σφάλμα που συνηθίζουν να κάνουν αρκετοί μαθητές είναι να προσπαθούν να φέρουν στο μυαλό τους όλη την ύλη του μαθήματος, πράγμα φυσικά αδύνατο, που το μόνο που τελικά προκαλεί είναι άγχος και ανασφάλεια.
Το άγχος που επηρεάζει αρκετά και σπέρνει τον πανικό πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, αφού η εξάλειψή του είναι αδύνατη. Ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει ότι οι εξετάσεις είναι σημαντικές αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου και δεν είναι οι μόνες που θα κρίνουν το μέλλον του. Αν για κάποιο λόγο δεν πετύχει το σκοπό του, μπορεί να ξαναπροσπαθήσει, δίνοντας στον εαυτό του μια δεύτερη ευκαιρία.

Εκτός από την ψυχική υγεία, πρέπει να προσέξει ο μαθητής και τη σωματική του υγεία στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ’ ότι τον υπόλοιπο καιρό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή αθλοπαιδιών, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκύψει κάποιο ατύχημα.

Τις ημέρες των εξετάσεων καλό θα είναι οι υποψήφιοι να πηγαίνουν στο σχολείο νωρίς, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα, τα οποία είναι 2 στυλό, 1 μολύβι, 1 γόμα, την ταυτότητα του υποψηφίου, 1 μπουκάλι νερό ή χυμό. Ιδιαίτερα ωφέλιμο θα ήταν να φορούν ένα ρολόι χειρός, για να μπορούν να συμβουλεύονται την ώρα και να υπολογίζουν το χρόνο που απομένει. Το κινητό καλό θα ήταν να παραμένει στο σπίτι. Πολλοί μαθητές μηδενίστηκαν, γιατί είχαν το κινητό μαζί, ακόμα και αν αυτό ήταν απενεργοποιημένο.
Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να έχουν την απαραίτητη ενέργεια που θα τους χρειαστεί για να φέρουν εις πέρας το πόνημά τους.

Αφού φτάσουν στο σχολείο, καλό θα ήταν να μην ανοίγουν συζητήσεις με τους συμμαθητές τους για τα πιθανά θέματα ή για την ύλη γενικώς. Ένα γρήγορο πλάνο για το πώς θα περάσουν το καλοκαίρι θα τους ανακουφίσει από πιθανό άγχος και θα τους γεμίσει με ζωντάνια και αισιοδοξία.

Όταν θα μπουν στην τάξη και τα θέματα φτάσουν, να διαβαστούν προσεκτικά!!! Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα και κατοχυρώστε όσο πιο πολλά μόρια μπορείτε. Είναι αυτά που σας ενδιαφέρουν!!!

Τα θέματα είναι ισάξια και καθένα από αυτά δίνει 25 μόρια. Μην το βάλετε κάτω, αν κάτι δεν το γνωρίζετε. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και όπως εσείς δεν το γνωρίζετε, έτσι δεν το γνωρίζουν και άλλοι μαθητές. Και μην ξεχνάτε. Μην κρίνετε τον εαυτό σας με το τι έχετε γράψει με άριστα το 20, αλλά με το τι έχουν γράψει οι άλλοι μαθητές.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός συμπλήρωσης θέσεων, δηλαδή μια ανταγωνιστική διαδικασία και που πολλές φορές φέρνει τους μαθητές σε δύσκολη θέση, όταν απεγνωσμένα συμμαθητές τους τους ζητάνε βοήθεια. Παρότι αγαπάτε τους συμμαθητές σας και αισθάνεστε αλληλεγγύη απέναντί τους, εάν επιχειρήσετε να βοηθήσετε, μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας ή ακόμα και να μηδενιστείτε, κάτι που δε θα θέλατε με τίποτα να συμβεί.

Ο χρόνος που θα έχετε, να θυμάστε ότι είναι περιορισμένος. Για αυτό γράψτε ό,τι ξέρετε στην αρχή και αφήστε αυτά που δε θυμάστε ή που θέλουν πολλή σκέψη για αργότερα. Αν κάτι σας δυσκολέψει πολύ, αφήστε το και το ξαναβλέπετε, αφού θα έχετε γράψει αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Προσοχή στο πρόχειρο. Αν κάτι δεν το μεταφέρετε στο καθαρό, δε διορθώνεται.
Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Μην αφήσετε τους διορθωτές να αμφιβάλλουν για τις γνώσεις σας και έτσι να σας αφαιρούν μόρια.

Και κάτι πολύ σημαντικό. Τελειώσατε και έχετε λίγο χρόνο ακόμα; Μη βγείτε έξω. Καθίστε και ξαναδείτε τις απαντήσεις σας. Κάπου μπορεί να χρειάζεται να διορθώσετε ή να προσθέσετε κάτι. Περιμένετε μέχρι τη λήξη του χρόνου που σας έχει δοθεί.
Τηρώντας τις παραπάνω συμβουλές αυξάνετε την πιθανότητα να μεγιστοποιήσετε την επιτυχία σας!!!

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!!!

Related Articles