Νέα δάνεια 10-15 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Petite Perle 300×250

Την αντιμετώπιση της πανδημίας ως μια ευκαιρία επιτάχυνσης των αλλαγών προς την κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου υπογράμμισαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών. Οι τέσσερις CEO χαρακτήρισαν εφικτό τον στόχο χρηματοδότησης της οικονομίας (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) κατά το 2020 με φρέσκια ρευστότητα 10-15 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι Xρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Αlpha Bank) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) υπογράμμισαν τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων, με ιδίους πόρους, πριν από την ενεργοποίηση των προγραμμάτων όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για την υλοποίηση των οποίων οι τράπεζες έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης των αιτημάτων. Νέες εγκρίσεις Ειδικότερα, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως είπαν, έχουν εγκρίνει νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος, είναι έτοιμες να εγκρίνουν και τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Για το Εγγυοδοτικό είπαν ότι ήδη έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες δάνεια 3,6 δισ. ευρώ -που προκύπτουν με βάση τις εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ- και υπογράμμισαν ότι προφανώς και ζητούν εξασφαλίσεις, αλλά όχι υπερβολικές, όπως ορίζουν τα τραπεζικά κριτήρια, καθώς «έχουμε ευθύνη απέναντι στους καταθέτες μας». «Οι τράπεζες στηρίζουν τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι όσες είχαν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους πριν από την πανδημία.

Αν γινόταν αυτό, θα στερούσαμε ρευστότητα από τις υγιείς επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση» ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας. Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, η οικονομία μπορεί να ανακτήσει οριστικά το χαμένο έδαφος έως το 2022 και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η βοήθεια που δίδεται μέσω των δύο εργαλείων ρευστότητας, οι πόροι των οποίων φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Η πανδημία, σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη, θα αποδειχθεί μία ευκαιρία για τη χώρα από το 2021 και μετά. «Ο ρόλος των τραπεζών τώρα είναι να διαχειριστούν έξυπνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ενισχύσουν τον υγιή και επενδυτικό ανταγωνισμό. Η σωστή διαχείριση κονδυλίων και η απορροφητικότητα είναι απαραίτητη» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Για τον Παύλο Μυλωνά, η νέα πρόκληση -και όχι μόνο για τις τράπεζες- είναι η προσαρμογή σε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Η ψηφιοποίηση επιταχύνεται, οι απλές συναλλαγές γίνονται και σε λίγο θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Μόνο σε σύνθετες συναλλαγές θα απαιτείται φυσική παρουσία. «Στην περίοδο της κρίσης δοκιμάσαμε με επιτυχία πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι υπηρεσίες back-office γίνονται ήδη εν μέρει με ρομπότ. Όποιος κάνει τις αλλαγές αυτές γρήγορα, θα είναι και ο νικητής. Οι άλλοι θα υποστούν τις συνέπειες, χάνοντας μερίδιο αγοράς ή και θα έρθουν αντιμέτωπες με συγχωνεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Το τραπεζικό σύστημα εστιάζει στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους κλάδους της οικονομίας με υψηλές προοπτικές όπως τρόφιμα, νέες τεχνολογίες, τουρισμός, real estate, αλλά και αστικής ανάπλασης, με τον κ. Ψάλτη να προσθέτει και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς όλες θα ανασχεδιαστούν: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να στοχεύσουν, ώστε να ενταχθούν πιο ενεργά σε αυτές. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να γίνει ακόμη και ένα μεταδιακομιστικό κέντρο».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων παραμένει κεντρικός στόχος για τις τράπεζες, καθώς αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν και νέα ΝPEs. Τα δρομολογημένα σχέδια μείωσής τους μέσω τιτλοποιήσεων, παρά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, προχωρούν κανονικά και ήδη η Eurobank έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη συναλλαγή. Το πρότζεκτ «Galaxy» της Αlpha Bank, που αφορά την τιτλοποίηση δανείων 10 δισ. ευρώ, προχωρά δυναμικά και εντός του Ιουνίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Σε ό,τι αφορά την Εθνική, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «υπάρχει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και υπήρξαν καθυστερήσεις». Σημειώνεται ότι η Εθνική ετοιμάζει τιτλοποίηση δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ