"Αν δεν έρθουν τουρίστες, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας"… λένε οι επιχειρηματίες του Φόδελε

Petite Perle 300×250

Η "Φωνή του Μαλεβιζίου" βρέθηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στον οικισμό και αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των κατοίκων

Της Λίτσας Τσαντηράκη

Τον όμορφο οικισμό του Φόδελε επισκέφθηκε η "Φωνή του Μαλεβιζίου" ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Το χωριό δεν θύμιζε σε τίποτα άλλους καλοκαιρινούς μήνες που έσφυζε από κίνηση και ζωή, με τους επισκέπτες να κάνουν βόλτες γύρω από την πλατεία, πίνοντας τον καφέ τους κάτω από τα τεράστια δέντρα απολαμβάνοντας τη δροσιά τους ή περιμένοντας υπομονετικά να κάτσουν στις παραδοσιακές ταβέρνες.

Το μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή El Greco ήταν κλειστό, όπως και τα περισσότερα μαγαζιά της περιοχής. Λιγοστές ταβέρνες παρέμειναν ανοιχτές κι αυτές λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Αν και το περασμένο Σάββατο οι ισχυροί νοτιάδες στάθηκαν ακόμη ένα εμπόδιο για να γεμίσουν λίγο τα ταμεία, την Κυριακή παραμονή του Αγίου Πνεύματος αρκετές ήταν οι οικογένειες που επισκέφτηκαν το Φόδελε, τόσο την παραλία, όσο και την ενδοχώρα, όπως δήλωσαν στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" επιχειρηματίες εστιάτορες.

Με εμφανή την αγωνία για την οικονομία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι Φοδελιανοί, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό, καθώς λόγω του μουσείου, αρκετοί τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή.
Φέτος, όμως, η κατάσταση όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εστιάτορες και καταστηματάρχες, είναι δραματική. Και οι ίδιοι έχουν μπει στο δίλημμα υγεία ή οικονομία. Από τη μία, όπως λένε, προέχει η υγεία του κόσμου, από την άλλη όμως οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες και ελπίζουν να καταφέρουν να δουλέψουν τουλάχιστον τους δύο καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Αρκετοί Ηρακλειώτες πέρασαν τη χθεσινή μέρα (σ.σ. την περασμένη Κυριακή) στο Φόδελε και έτσι κινήθηκαν λίγο οι ταβέρνες» δήλωσε ο κ. Νίκος Ζερβός, ο οποίος διατηρεί την ταβέρνα El Greco στο κέντρο του οικισμού για να συνεχίσει ότι «Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, όμως ελπίζουμε ότι οι επόμενoι δύο μήνες θα είναι κάπως καλύτεροι. Τουλάχιστον να δουλέψουμε έστω λίγο να βγάλουμε κάποια έξοδα».
O κ. Ζερβός αν και ευχαριστεί τους ντόπιους για την στήριξη στην περιοχή, επισημαίνει ότι «η Κρήτη στηρίζεται στη μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού. Χωρίς εισαγόμενο χρήμα υπάρχει πρόβλημα σε πολλούς τομείς», ενώ για τους έλληνες επισκέπτες κατανοεί την οικονομική υφεση τονίζοντας ότι «δεν κυκλοφορεί καθόλου ρευστό, μόνο πιστωτικές κάρτες».

«Ούτε τα φάρμακά μου…»

Πιστή στην εργασία της, όπως κάνει τα τελευταία 50 χρόνια, η κυρία Νίκη συνεχίζει να πλέκει τα εργόχειρα της. Αυτή τη φορά τα μακραμέ τσαντάκια με τα περίτεχνα σχέδια δεν ήταν κρεμασμένα, όπως άλλους καλοκαιρινούς μήνες, έξω από το μαγαζί της. Δραματική περιγράφει την κατάσταση, αφού όπως η ίδια δηλώνει «ούτε τα φάρμακά μου δεν θα καταφέρω να αγοράσω. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράμα. Από το δικό μου χώρο ψώνιζαν και Έλληνες και τουρίστες. Τώρα έφτασε το καλοκαίρι και δεν έχω κάνει ούτε σεφτέ». Ευτυχώς τουλάχιστον, όπως λέει η ίδια, έχει τα παιδιά της και βοηθούν όσο μπορούν.

Οι πρώτοι "τουρίστες"

Στο άκουσμα ότι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής, το Fodele Beach κάνει έναρξη την 1η Ιουλίου έδωσε μία νότα αισιοδοξίας, τόσο στους εστιάτορες, όσο και στους υπόλοιπους κατοίκους που εργάζονται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Η ελπίδα όμως ήρθε νωρίτερα όταν, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ένα τουριστικό λεωφορείο έκανε την εμφάνισή του στο πάρκινγκ του οικισμού, μεταφέροντας τους πρώτους επισκέπτες.

Τουριστικό γραφείο από το Ηράκλειο διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή σε Ρέθυμνο, Μπαλί και τέλος Φόδελε. Οι επισκέπτες αρχικά επισκέφθηκαν τη Ενετική Μονή Χαλεβή στο Ρέθυμνο, γευμάτισαν στο Μπαλί και τέλος έφτασαν στον όμορφο προορισμό για καφέ και ένα περίπατο γύρω από τον Παντομάντρη ποταμό. Έτσι, όπως μας λένε οι καταστηματάρχες, οι Ηρακλειώτες είναι αυτοί που έκαναν το ποδαρικό στη φετινή τουριστική σεζόν και ελπίζουν να είναι γούρικο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ