Επιχείρηση τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά με 3 εργαλεία

Petite Perle 300×250

Επιστρεπτέα προκαταβολή, δάνεια ΕΤΕπ και μικροπιστώσεις

Τρία εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών καθώς επιστρέφει και η τουριστική αγορά από το lockdown. Έως τη Δευτέρα -όπως προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- θα ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 με στόχο τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιχειρήσεων (ακόμα και ατομικών αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή).

Επιπλέον κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ που αφορά σε πολίτες και επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθεί το νέο εργαλείο παροχής εγγυήσεων που αποφασίστηκε στο Eurogroup του Απριλίου και θα αυξήσει τη δυνατότητα παροχής δανείων από τις συστημικές τράπεζες.

Προκαταβολή φόρου

Πέραν των τριών αυτών των νέων εργαλείων του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των αποφάσεων και το πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου, έχοντας στο τραπέζι δύο σενάρια.  Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα γίνει με βάση τους ΚΑΔ των εταιρειών (σ.σ.: αν είναι πληττόμενες ή όχι) ή με βάση τα στοιχεία για τη μείωση τζίρου που συγκεντρώνονται στις πλατφόρμες (π.χ. της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα). 

Το ζήτημα που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, αν γίνει η επιλογή με βάση τους ΚΑΔ, μπορεί να αποκλειστούν εταιρείες με μεγάλη μείωση τζίρου  άλλων κλάδων. Αλλά και αν επιλεγεί η λύση της πλατφόρμας, μπορεί από τις λίστες να λείπουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτημα το προηγούμενο διάστημα, αλλά έχουν υποστεί πτώση τζίρου.

Η επιστρεπτέα

Περίπου  52.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει το ποσό της 1ης φάσης ενώ απομένουν  2.000 συνδεδεμένες επιχειρήσεις που προαναγγέλθηκε από τον ΥΠΟΙΚ πως θα λάβουν το ποσό  στους λογαριασμούς τους το αργότερο έως την επόμενη Τετάρτη.  Οι νέες αιτήσεις για τον 2ο γύρο θα μπορούν να γίνουν το αργότερο από τη Δευτέρα (σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ). Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι υπέβαλαν αίτηση στον 1ο γύρο (αλλά πιθανότατα από το ποσό που θα δικαιούνται στον 2ο γύρο θα αφαιρεθεί αυτό που έχουν ήδη λάβει). 

Θα περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης που δεν μπήκαν στην πρώτη φάση γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν μείωση τζίρου τον μήνα Μάρτιο (σ.σ.: πλέον θα λαμβάνεται υπόψη και η μείωση τζίρου το 2μηνο Απριλίου- Μαΐου). Με στόχο τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που θα διανεμηθεί διευρύνονται οι επιλέξιμες εταιρείες. Εισάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με ταμειακές μηχανές που υπολογίζονται σε περίπου 200.000 – 250.000. Ο ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε μάλιστα το ποσό να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ουσιαστικά δάνειο του κράτους επιστρεπτέο ενδεχομένως μερικά. Αν έναν χρόνο μετά η εταιρεία έχει ακόμη πολύ μεγάλη πτώση τζίρου ή διατηρήσει το προσωπικό της, θα επιστρέψει το 70%-60% του ποσού αντίστοιχα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ