Φόδελε: Άνοιξαν όλες οι ταβέρνες της παραλίας

Petite Perle 300×250

Η αντικριστιέρα μόλις είχε κλείσει και τοποθετηθεί στη θέση της, εσωτερικά στην ταβέρνα, όμως η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο αντικρυστό είχε παραμείνει στην ταβέρνα "Όπου βαστάξει" της Στέλλας Κλάδου και του Δημήτρη Πλαϊτη που βρίσκεται επί της Εθνικής οδού, πάνω από την παραλία του Φόδελε.

Η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Στέλλα Κλάδου επισημαίνει ότι φέτος θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όσους περιμένουν να ζήσουν απ' αυτόν, αλλά για όλο τον κόσμο, καθώς, όπως η ίδια εξηγεί, «όλα είναι μία αλυσίδα. Με τον τουρισμό δουλεύει όλη η Κρήτη. Περιμένουμε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να έρθουν οι τουρίστες για να δουλέψουμε. Αν δεν έρθουν, δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας».

Ωστόσο, οι περισσότερες οικογένειες των ελλήνων που επισκέπτονται την ταβέρνα της κ. Κλάδου, εξαρτώνται από τον τουρισμό, καθώς είναι εργαζόμενοι και βρίσκονται και οι ίδιοι στην αναμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

«Οι έλληνες μας επισκέπτονται και δεν έχουμε κανένα παράπονο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έρχονται μόνο την Κυριακή. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό αν αναλογιστούμε την οικονομική ζημιά που έχουμε πάθει όλοι αυτήν την περίοδο. Τα χρήματα που αφήνουν στις ταβέρνες είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλες χρονιές», δηλώνει απογοητευμένη η κ. Στέλλα Κλάδου.

Από χθες Σάββατο άνοιξε την ταβέρνα που λειτουργεί από το 1996 στην παραλία του Φόδελε ο κ. Γιάννης Πλαΐτης. Πρώτη φορά, όπως θυμάται ο ίδιος, εδώ και 24 χρόνια δεν είχε ανοίξει Ιούνιο μήνα. Χειμώνα καλοκαίρι ο κ. Πλαΐτης βρίσκονταν στη θέση του. Φέτος όμως μας λέει ότι «υπάρχει ο κορωνοϊός και είμαστε επιφυλακτικοί. Έχουμε τέσσερα άτομα προσωπικό και παρόλο που φοβόμαστε για την υγεία μας, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και θα ανοίξουμε».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν νιώθει ότι και με το άνοιγμα τα οικονομικά θα εμφανίσουν θετικό πρόσημο, καθώς, όπως θυμάται «είχα εδώ το μισό Ηράκλειο. Τώρα ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Τρεις μήνες ήταν άνεργος. Πού θα βρει τα λεφτά να έρθει;», αναρωτιέται.

«Είχα παρέες που έκαναν για παράδειγμα 50 ευρώ λογαριασμό. Τώρα θα κάνουν 20. Γιατί ο κόσμος αυτά έχει, αυτά θα χαλάσει».
Ο ίδιος δούλευε όλα τα χρόνια και με Έλληνες και με τουρίστες, οι οποίοι απολάμβαναν όλη την ημέρα στην παραλία του Φόδελε, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν την ξαπλώστρα.

«Φέτος σκεφτόμουν να μην βάλω ξαπλώστρες, αλλά μετά την έκπτωση του Δήμου Μαλεβιζίου στο 60% τελικά κάναμε αίτημα να ενοικιάσουμε πάλι την παραλία. Αν δεν έρθουν όμως οι ξένοι δεν θα βγάλουμε ούτε το ενοίκιο. Μόνο στο προσωπικό χρειάζονται 4 ένσημα την ημέρα συν το μισθό τους. Πώς θα πάει η φετινή κατάσταση κανείς δεν γνωρίζει».

Δίπλα στην ταβέρνα του κ. Γιάννη βρίσκεται η ταβέρνα του κ. Νίκου Μουλουδάκη. Είκοσι δύο χρόνια δουλεύει με έλληνες και ξένους. Αυτό που έχει παρατηρήσει ο ίδιος και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες της περιοχής είναι όλο και περισσότεροι, αφού, όπως δηλώνει «ο έλληνας που θα έρθει μία φορά, παραμένει συχνός επισκέπτης της παραλίας του Φόδελε».
Από τη μία εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραλία είναι μεγάλη και η θάλασσα ανοικτή και αυτοκαθαριζόμενη και από την άλλη ότι όπου αλλού κι αν έχουν πάει οι λουούμενοι ζητούν χρήματα για τις ξαπλώστες.

«Εμείς, εδώ στο Φόδελε, δεν παίρνουμε χρήματα για το σετ ομπρέλα-ξαπλώστρες, ασχέτως αν επιλέξουν να φάνε ή να πιουν κάτι. Αυτό το κόστος το επωμίζεται η κάθε ταβέρνα. Τώρα όμως δεν μπορούμε να έχουμε επιπλέον προσωπικό μόνο για τις ξαπλώστρες. Πρέπει ο εργαζόμενος, με το που σηκωθεί ο λουόμενος, να καθαρίζει με αντισηπτικά την ξαπλώστρα, με έξοδα εννοείται δικά μας. Φέτος δεν ξέρουμε τελικά αν νοικιάσουμε την παραλία».

Όσον αφορά στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο κόσμος βγήκε και πέρασε τη μέρα του στην περιοχή. Σε αυτό βοήθησε, όπως μας δήλωσαν πελάτες της ταβέρνας, το μποτιλιάρισμα που υπήρξε στην Εθνική οδό στο ρεύμα προς Χερσόνησο. Ο ένας οδηγός ειδοποιούσε τον άλλο κι έτσι κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες της Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς και Φόδελε.

«Πέρυσι τέτοια εποχή δούλευα με περαστικούς τουρίστες και με έλληνες», δηλώνει ο κ. Μουλουδάκης ενώ, αναφέρει ότι παρόλο που το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Φόδελε, είναι πολύ κοντά στις ταβέρνες, δεν δουλεύουν με τους διαμένοντες λόγω του all inclusive.

Tα βέλη του, ωστόσο, ρίχνει προς τη Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, όχι μόνο στην τωρινή, αλλά και στις προηγούμενες, αναφέροντας ότι «Εμείς την περιοχή τη στηρίζουμε μόνοι μας. Από τον Δήμο δεν υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη. Το πρόβλημα είναι ότι και το λέω εδώ και 20 χρόνια σε όσους έχουν περάσει από την αυτοδιοίκηση, ότι η παραλία χρειάζεται ένα πεζοδρόμιο.

Ας φτιάξουν κάτι έστω με ξύλα ή κυβόλιθους να μπορεί να περπατήσει ένας άνθρωπος και συνεχίζει «Πώς στην Αγία Πελαγία δίπλα στο κύμα υπάρχει πεζοδρόμιο; Εδώ είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Βλέπω τις τουρίστριες να κατεβαίνουν στολισμένες με τα φορέματα και τις γόβες να βγάλουν φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα και αισθάνομαι ντροπή».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ