Συγκίνησε και συγκινήθηκε ο ιερέας Μιχάλης Παναούσης

Petite Perle 300×250

Ο πατήρ Μιχάλης Παναούσης, μετά το τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Αγίων Πάντων, απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και σε όλους τους πιστούς, μίλησε για τη θυσία των 62 Εθνομαρτύρων, το μνημόσυνο των οποίων έγινε για πρώτη φορά χθες και όχι σήμερα μαζί με την εορτή των Αγίων Πάντων, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

«Πριν από 78 χρόνια, σαν σήμερα 14 Ιουνίου του 1942 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50 από τους 62 εθνομάρτυρες. Εδώ σ' αυτόν εδώ τοιν τόπο. Σαν εχθές πριν από 78 χρόνισα έγινε το σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου, όπου μία ομάδα σαμποτέρ από Γάλλους, Νεοζηλανδούς, έναν άγγλο και έναν έλληνα τον Κωστή Πετράκη, ο οποίος «κοιμάται» στο χώρο αυτό, ανατίναξαν τα αεροπλάνα των Γερμανών κι' έτσι, σύμφωνα με τους ιστορικούς, έχασε ο Χίτλερ τον πόλεμο. Για αντίποινα του σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου, οι Γερμανοί πήαραν σαν σήμερα 50 επιφανείς Ηρακλειώτες και τους έφεραν εδώ και τους εκτέλεσαν σε αυτό το σημείο. Το 1953 ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κρήτης Κυρός Ευγένιος έκανε τα εγκαίνια του Ναού των Αγίων Πάντων  και για να αναδείξει το μεγάλο γεγονός της θυσίας των 62 Εθνομαρτύρων, αντί να πάρει λείψανα Μαρτύρων που βάζουμε στα εγκαίνια των εκκλησιών μας, πήρε λείψανα από τα οστά των 62 Εθνομαρτύρων και έκανε τον εγκαινιασμό του Ναού».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Κάθε χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου τελεί το μνημόσυνο των 62 Εθνομαρτύρων. Όμως, φέτος λόγω της πανδημίας που έχει πιάσει όλον τον κόσμο του κορωνοϊού, θέλησε να ξεχωρίσει το μνημόσυνο των 62 Εθνομαρτύρων και να το κάνει μία ημέρα πριν. Δηλαδή χθες το πρωί. ήρθαν όλοι οι καλεσμένοι του Δήμου Ηρακλείου, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας και κατέθεσαν μόνο τέσσερις στέφανο, χωρίς να αναφέρουν και να αναγγείλουν τις οικογένειες, οι οποίες είχαν έρθει να καταθέσουν στέφανα. Ευχηθήκαμε μαζί με τον πατέρα Χρυσόστομο χθες να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που έγινε αυτό. Το μνημόσυνο των 62 Εθνομαρτύρων είναι ενωμένο και συνυφασμένο και ένα με τη Θεία Λειτουργία των Αγίων Πάντων».

Επίσης, ο πατήρ Μιχάλης Παναούσης απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο μίλησε για την πρόσφατη δενδροφύτευση στον χώρο γύρω από τον Ιερό Ναό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Την δενδροφύτευση την οποία είδατε την κάναμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος. Βοήθησε ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Παρασύρης Ευάγγελος και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Άσπρης, μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της ενορίας μας και της Αγίας Μαρίνας Τσαλικακίου και ο Σύλλογος Γυναικών Μαλεβιζίου "Μαλβαζία".

Oι φωτογραφίες είναι από το Μνημόσυνο των 62 Εθνομαρτύρων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γάζι παρουσία μόνο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ