Πανελλήνιες 2020: Θέματα έκθεσης και πρώτος σχολιασμός από το φροντιστήριο ΚΥΚΛΟΣ

Petite Perle 300×250

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Ημερήσια Λύκεια ξεκίνησαν σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Το θέμα ανάπτυξης (θέμα Δ) αποτελούσε ενότητα θεματικών κύκλων της Α λυκείου και οι ερωτήσεις κατανόησης και θεωρίας ήταν αναμενόμενες.

Συγκεκριμένα το Α ζητούμενο ήταν σύνοψη κειμένου που ήταν βατή. Ζητήθηκε από τους μαθητές η επαλήθευση ή διάψευση με αναφορές στα κείμενα. Κατόπιν οι ερωτήσεις αφορούσαν θεωρία ως προς την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη και οι μαθητές καλούνταν να τεκμηριώσουν την απάντησή τους με αναφορές σε δύο σημεία στίξης και δύο σχήματα λόγου. Το δέυτερο υποερώτημα αφορούσε την επικοινωνιακή λειτουργία του ερωτήματος στην 5η παράγραφο.

Όσον αφορά το θέμα Β, ζητήθηκε ανάπτυξη παραγράφου σχετικά με την μάχη του ανθρώπου με τον χρόνο.

Το τρίτο θέμα αφορούσε το κείμενο της λογοτεχνίας στο οποίο έπρεπε με τρεις αναφορές σε κειμενικούς δείκτες να τεκμηριώσουν τον ρόλο που έχει η ποίηση στην προσωπική ζωή των μαθητών.Το θέμα ανάπτυξης στην έκθεση αφορούσε την ανάγνωση των βιβλίων και τον ρόλο της στην διαχείριση του προσωπικού χρόνου.Αφορούσε άρθρο που θα δημοσιευόταν στο σχολικό ιστολόγιο.Η ανάπτυξη ήθελε ιδιαίτερη προσοχή και οι μαθητές μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα κείμενα που τους δόθηκαν.

Συνολικά το φετινό θέμα κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο μαθητής καθώς εκείνος πρέπει να αναπτύξει τη βιωματική του σχέση με την ποίηση και την ανάγνωση βιβλίων.

Δείτε εδώ την ανάλυση του θέματος

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ