Για Ιούλιο πηγαίνει το πρόγραμμα Κοινωφελής εργασία του ΟΑΕΔ

Petite Perle 300×250

Χωρίς δικαίωμα συμμετοχής οι άνεργοι που έλαβαν μέρος στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ το 2017 – 2019.

Σε σήριαλ εδώ και ένα χρόνο με πολλά επεισόδια εξελίσσεται το περιβόητο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας με χιλιάδες ανέργους να αναμένουν με αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους ακόμη δεν έχει πάρει το δρόμο της ανακοίνωσης καθώς όπως αναφέρουν πηγές από το ΑΣΕΠ δεν έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Εργασίας η προκήρυξη και τα παραρτήματα που απαιτούνται για να βγάλει έγκριση το ΑΣΕΠ.

Ώστε στην συνέχεια να βγει η Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ. Από την πλευρά πάντως του ΟΑΕΔ δηλώνουν ότι η Δημόσια Πρόσκληση είναι έτοιμη και ότι αναμένουν το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ. Έτσι όπως όλα δείχνουν καθίστανται δύσκολη η προκήρυξη του προγράμματος εντός του Ιουνίου.

Κάτι που επιβεβαίωσε πριν λίγες ήμερες και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος στην συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ανέφερε ότι σε 40 ημέρες (στις 3 Ιουνίου ήταν η δήλωση) θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αφορά σε 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες κ.α. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι άνεργοι που έλαβαν μέρος στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ το 2017 – 2019.

Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την έγκριση από το ΑΣΕΠ, την δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ η οποία θα ορίζει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων και στην συνέχεια την υποβολή αιτήσεων.

Οι ωφελούμενοι, κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από 1 μέχρι 3 υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς.

Η αίτηση αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και μετά την συμπλήρωσή της, οι δυνητικά ωφελούμενοι την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/).

Με την τελευταία τροποποίηση του προγράμματος τίθενται υποχρεωτική η κατάρτιση των 150 ωρών για τους ωφελούμενους ηλικίας μέχρι 54 ετών ενώ από 55 και πάνω είναι προαιρετική.

Συνοψίζοντας, η δράση περιλαμβάνει:
– Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για οκτώ (8) μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
– Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης, που θα γίνει με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher), θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους Παρόχους Κατάρτισης που θα εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥπΕΚΥ ΑπKO.

Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορέα – ωφελουμένου), οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την ειδικότητά τους.

Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4597/2019, όπως ισχύει.

Έτσι με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,90 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 547,63 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους.

Ειδικότερα, οι άνεργοι εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:


• αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα,
• υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης,
• βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης,
• οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλό-τητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων,
• υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου,
• μετάβαση στην κυκλική οικονομία,
• πρόληψη φυσικών καταστροφών,
• πρώτες βοήθειες,
• δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας,
• εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι) μέσω της τοποθέτησής τους για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών σύμφωνα με το ν. 4152/2013, όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει, σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (επιβλέποντες φορείς), καθώς και η συμμετοχή στην κατάρτιση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των ανέργων σε συνδυασμό με την απασχόλησή τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης / επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ